Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Zjistěte, zda máte v ruce čerstvé vejce ještě před rozklepnutím. Stačí k tomu jednoduchý test s vodou a skleničkou

Vejce patří mezi základní suroviny, které při pečení nebo vaření často používáme. Přitom často ani nevíme, jak stará vlastně jsou. Díky několika jednoduchým testům snadno zjistíte, jestli jsou čerstvá a bezpečná k použití.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 11. 12. 2025

Nejrychlejší a osvědčený trik, který zvládne opravdu každý, je test ve vodě. Naplňte misku nebo vysoký pohár studenou vodou a vejce do něj opatrně vložte. Pokud vejce klesne na dno a zůstane ležet na boku, je nejspíš čerstvé. Pokud vejce klesne, ale postaví se na špičku, stále může být použitelné, ideálně ale co nejdříve. Vejce, která se unáší na hladině, byste raději měli vyřadit, znamená to totiž, že přes skořápku do nich proniklo více vzduchu a bezpečnost už není zaručená. Ověřit čerstvost jde i po rozklepnutí. Žloutek má být pevný, vypouklý a k tomu hutný, gelovitý bílek. Pokud se bílek rozlije a žloutek se rozpadá nebo se vám zdá divná barva, vzhled i konzistence, raději takové vajíčko vyřaďte. Další jednoduchou metodou je čich a pohled. Zkažené vejce má výrazný nepříjemný zápach. To poznáte hned po rozklepnutí. Stejně tak pokud jsou ve vejci viditelné zvláštní skvrny nebo změna barvy, raději ho zlikvidujte.

Info ikona
Čerstvá vejce v lednici
Mohlo by se vám líbit

Víte, jak správně skladovat vejce? Poradíme, kam je v lednici nikdy nedávat a jaká teplota jim svědčí

Vejce jsou v kuchyni naprostým základem, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak je vhodně skladovat? Správná péče má přitom zásadní vliv nejen na jejich čerstvost a bezpečnost, ale i na chuť vašich pokrmů.
marianne.cz

Jak dlouho vejce vydrží a kde je skladovat

Pokud je vejce skladováno správně, tedy v chladu, stabilní teplotě a s neporušenou skořápkou, vydrží poměrně dlouho. Podle amerického ministerstva zemědělství můžete uchovat běžná vejce v obalu v chladničce až 3–5 týdnů po zakoupení. Paradoxně nepatří do přihrádek ve dveřích lednice, jak se mnoho lidí mylně domnívá. V těchto místech často kolísá teplota a zkracuje dobu jejich čerstvosti. Lepší je nechat vejce v původním kartonovém obalu na policích lednice, nejlépe v chladnější, stabilní zóně. Pokud vejce plánujete skladovat déle, je možné je i zmrazit, ale pozor, musí se dobře rozmíchat a tepelně upravit při dalším použití (např. při pečení).

Proč to všechno dává smysl

Vejce jsou poměrně odolná. Skořápka je přirozenou bariérou proti bakteriím a s vnitřní membránou. Ale jak čas běží, skořápka postupně propouští více vzduchu, ve vejci se zvětšuje vzduchová bublina, bílek se stává řidším a žloutek plošší. To má vliv na chuť, ale hlavně na bezpečnost. Proto když děláte těsto, pečete cukroví nebo připravujete omeletu, dejte pozor na to, jak vejce vypadá, voní i plave. A při skladování dejte přednost chladu a času. Ne všechna vejce, která jsou několik dní starší, musí automaticky skončit v koši. Starší vejce, která sice nevypadají jako čerstvá, ale nesmějí plavat, se často hodí pro pečení, vaření natvrdo nebo do těst na pusinky. Bílek se lépe vyšlehá, žloutek se snáze odděluje, a výsledek je stabilnější než s čerstvým vejcem.

Zdroj: taste.com.au, ask.usda.gov

Mohlo by se vám líbit

Konec nervům při loupání vajec? Stačí použít geniální fígl a vajíčko vám prakticky samo vyklouzne ze skořápky

Asi to znáte. Uvaříte si vajíčka natvrdo, ale při loupání se vám polovina bílku přilepí na skořápku a výsledek je všechno, jen ne dokonalý. Naštěstí existuje několik osvědčených triků, díky kterým budou vaše vajíčka vždy hladká a bez jediné chybičky.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×