Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

KVÍZ: Zjistěte, zda patříte mezi znalce piva: Dokážete říct, kde se vyrábí piva značky Staropramen, Budvar nebo Gambrinus?

Info ikona
České pivo patří mezi národní chloubu a rozhodně se řadí mezi nejznámější piva ve světě. Nejstarší doloženou českou tradici vaření piva má Břevnovský klášter, který byl založen už roku 993. Jak se vyznáte v historii i současnosti tohoto oblíbeného nápoje?

České pivo patří mezi národní chloubu a rozhodně se řadí mezi nejznámější piva ve světě. Nejstarší doloženou českou tradici vaření piva má Břevnovský klášter, který byl založen už roku 993. Jak se vyznáte v historii i současnosti tohoto oblíbeného nápoje?

Terezie Benoni | 10. 02. 2024

Nejdřív si pojďme říct, co se vůbec pivem rozumí. Jední se o kvašený nápoj připravený ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu. Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici sahající až do druhé poloviny 19. století, kdy byly na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli. Je proto také členem evropského pivovarnického sdružení The Brewers of Europe. Mezi jednotlivými značkami českých piv jsou velké chuťové i výrobní rozdíly. Základní surovinou pro České pivo je světlý druh sladu, zvaný též „plzeňský slad“, vyrobený z jarního dvouřadého ječmene.

Mohlo by se vám líbit

Jak se zlatavý mok vyrábí?

Výroba piva začíná ve varně, kde je rozemletý slad smíchán s vodou a rmutován, čímž se nezkvasitelný škrob mění na zkvasitelné cukry. Po dokončení vaření mladiny je směs zchlazena na zákvasnou teplotu 6 až 10 °C a provzdušněna. Jsou přidány pivovarské kvasnice využívané výhradně pro spodní kvašení. Kvašení probíhá dvoufázově. Po dokončení procesu zrání piva druhým kvašením v tancích je pivo filtrováno a stáčeno do sudů, lahví, plechovek či cisteren. Lze vyrábět i nefiltrovaná piva. Jedinečnost výroby piva vychází z několika staletí tradice pivovarnictví na našem území a předávání tohoto řemesla z generace na generaci.

Mohlo by se vám líbit

Zdroj: cs.wikipedia.org, ceske-pivo.cz, Marianne Bydlení

Zdroj článku