Přejít k hlavnímu obsahu
Cestování

KVÍZ: Zjistěte, zda patříte mezi znalce piva: Dokážete říct, kde se vyrábí piva značky Staropramen, Budvar nebo Gambrinus?

České pivo patří mezi národní chloubu a rozhodně se řadí mezi nejznámější piva ve světě. Nejstarší doloženou českou tradici vaření piva má Břevnovský klášter, který byl založen už roku 993. Jak se vyznáte v historii i současnosti tohoto oblíbeného nápoje?

Terezie Benoni | 10. 02. 2024

Nejdřív si pojďme říct, co se vůbec pivem rozumí. Jední se o kvašený nápoj připravený ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu. Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici sahající až do druhé poloviny 19. století, kdy byly na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli. Je proto také členem evropského pivovarnického sdružení The Brewers of Europe. Mezi jednotlivými značkami českých piv jsou velké chuťové i výrobní rozdíly. Základní surovinou pro České pivo je světlý druh sladu, zvaný též „plzeňský slad“, vyrobený z jarního dvouřadého ječmene.

Pokračovat
Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Vyznáte se v české architektuře a poznáte ty nejznámější gotické či renesanční památky?

České architektura je díky umístění země mimořádně bohatá, co do množství různých architektonických slohů a stavebních stylů i jejich koncentrace. Řada památek je zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. Umíte tyto poklady zařadit do správného historického období?
marianne.cz

Jak se zlatavý mok vyrábí?

Výroba piva začíná ve varně, kde je rozemletý slad smíchán s vodou a rmutován, čímž se nezkvasitelný škrob mění na zkvasitelné cukry. Po dokončení vaření mladiny je směs zchlazena na zákvasnou teplotu 6 až 10 °C a provzdušněna. Jsou přidány pivovarské kvasnice využívané výhradně pro spodní kvašení. Kvašení probíhá dvoufázově. Po dokončení procesu zrání piva druhým kvašením v tancích je pivo filtrováno a stáčeno do sudů, lahví, plechovek či cisteren. Lze vyrábět i nefiltrovaná piva. Jedinečnost výroby piva vychází z několika staletí tradice pivovarnictví na našem území a předávání tohoto řemesla z generace na generaci.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Zjistěte, zda víte, k čemu sloužily předměty na starých chalupách a jestli patříte mezi chalupářské mistry

Vstupte do světa starých chalup a zjistěte, jestli vaše chalupářské srdce stále pulzuje a zda víte, k čemu sloužily došky, putyry nebo kukačky. Máte některé z nich stále doma?
marianne.cz

Zdroj: cs.wikipedia.org, ceske-pivo.cz, Marianne Bydlení

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Cestování
Mladí utíkají před Velikonocemi: Kufr místo pomlázky, letenka místo mazance

Mladí utíkají před Velikonocemi: Kufr místo pomlázky, letenka místo mazance

Cestování
Mandloňové sady v Hustopečích: Moravský unikát, který musíte vidět

Mandloňové sady v Hustopečích: Moravský unikát, který musíte vidět

Cestování
KVÍZ: Poznáte deset největších českých přehrad? Jen 3 % Čechů poznají všech 10!

KVÍZ: Poznáte deset největších českých přehrad? Jen 3 % Čechů poznají všech 10!

Cestování
Čertovy skály u Lidečka: Co se stalo, když se čert snažil přehradit řeku

Čertovy skály u Lidečka: Co se stalo, když se čert snažil přehradit řeku

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit