Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

KVÍZ: Zjistěte, zda patříte mezi znalce piva: Dokážete říct, kde se vyrábí piva značky Staropramen, Budvar nebo Gambrinus?

České pivo patří mezi národní chloubu a rozhodně se řadí mezi nejznámější piva ve světě. Nejstarší doloženou českou tradici vaření piva má Břevnovský klášter, který byl založen už roku 993. Jak se vyznáte v historii i současnosti tohoto oblíbeného nápoje?

Terezie Benoni | 10. 02. 2024

Nejdřív si pojďme říct, co se vůbec pivem rozumí. Jední se o kvašený nápoj připravený ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu. Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici sahající až do druhé poloviny 19. století, kdy byly na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli. Je proto také členem evropského pivovarnického sdružení The Brewers of Europe. Mezi jednotlivými značkami českých piv jsou velké chuťové i výrobní rozdíly. Základní surovinou pro České pivo je světlý druh sladu, zvaný též „plzeňský slad“, vyrobený z jarního dvouřadého ječmene.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Vyznáte se v české architektuře a poznáte ty nejznámější gotické či renesanční památky?

České architektura je díky umístění země mimořádně bohatá, co do množství různých architektonických slohů a stavebních stylů i jejich koncentrace. Řada památek je zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. Umíte tyto poklady zařadit do správného historického období?
marianne.cz

Jak se zlatavý mok vyrábí?

Výroba piva začíná ve varně, kde je rozemletý slad smíchán s vodou a rmutován, čímž se nezkvasitelný škrob mění na zkvasitelné cukry. Po dokončení vaření mladiny je směs zchlazena na zákvasnou teplotu 6 až 10 °C a provzdušněna. Jsou přidány pivovarské kvasnice využívané výhradně pro spodní kvašení. Kvašení probíhá dvoufázově. Po dokončení procesu zrání piva druhým kvašením v tancích je pivo filtrováno a stáčeno do sudů, lahví, plechovek či cisteren. Lze vyrábět i nefiltrovaná piva. Jedinečnost výroby piva vychází z několika staletí tradice pivovarnictví na našem území a předávání tohoto řemesla z generace na generaci.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Zjistěte, zda víte, k čemu sloužily předměty na starých chalupách a jestli patříte mezi chalupářské mistry

Vstupte do světa starých chalup a zjistěte, jestli vaše chalupářské srdce stále pulzuje a zda víte, k čemu sloužily došky, putyry nebo kukačky. Máte některé z nich stále doma?
marianne.cz

Zdroj: cs.wikipedia.org, ceske-pivo.cz, Marianne Bydlení

Zdroj článku

Související články

Cestování

<span>Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?</span>

Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?

Cestování

<span>5 míst, kam v ČR vyrazit na výlet: Tady se bude líbit malým i velkým!</span>

5 míst, kam v ČR vyrazit na výlet: Tady se bude líbit malým i velkým!

Cestování

<span>Cestujeme po Česku: Kutná Hora nabízí památky, umění, přírodu i vyžití pro děti</span>

Cestujeme po Česku: Kutná Hora nabízí památky, umění, přírodu i vyžití pro děti

Cestování

<span>Cestujeme po Česku: Čapkovo letní sídlo vás přenese do minulosti i krásné přírody</span>

Cestujeme po Česku: Čapkovo letní sídlo vás přenese do minulosti i krásné přírody