Jak si čokoláda podmanila Evropu
V 17. století nakonec čokoláda získala povolení k prodeji v Itálii. Tam se s ní zacházelo téměř jako s kořením. Giacomo Casanova vychvaloval její afrodiziakální účinky, prý „lepší než u ústřic a šampaňského“. V roce 1666 psal osobní lékař toskánského velkovévody Cosima III. Medicejského o „čokoládovém nápoji ochuceném chilli, citronovou a citrusovou kůrou, ambrou, pižmem a jasmínem“. Krátce nato se čokoláda dostala do Anglie a dalších zemí. Angličané vyráběli bohatý nápoj z čokolády, mléka, vajec a smetany, nazývaný také „indický nektar“. Ve Francii byl prvním zaznamenaným pijákem čokolády Alphonse de Richelieu, bratr slavného kardinála, který věřil, že mu čokoláda ulevuje od bolesti sleziny. Říká se, že šíleným čokoládovým fanouškem byl i markýz de Sade a z vězení si psal o čokoládové pastilky, sušenky a dorty. Čokoládu v pevné formě poprvé připravil tradiční londýnský obchod The Coffee Mill, který v roce 1674 představil čokoládové tyčinky „španělského stylu“ a čokoládovou cukrovinku v pevné formě. Kakao a čokoládu budete potřebovat i v dnešním receptu na čokoládové hvězdičky podle Toprecepty.cz.