Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Když se spojí čokoláda a kokos: Vánoční cukroví, bez kterého se letos neobejdete

Nesmí na vašem vánočním stole chybět cukroví s čokoládou, a navíc milujete kokos? Zkuste recept, ve kterém nechybí ani jedna z těchto ingrediencí: úžasné kakaové hvězdičky s voňavou kokosovou náplní a čokoládovou polevou.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 19. 12. 2025

Bez kakaa a čokolády by byl sortiment vánočního cukroví bezesporu mnohem chudší. Věděli jste, že i když historie čokolády v Evropě začíná objevením Ameriky, první zmínky o pěstování kakaovníků pocházejí už z doby mayské civilizace (kolem roku 600 n. l.)? U Aztéků se pak jednalo o velkou vzácnost s hodnotou rovnající se zlatu. Plody se obvykle obětovaly bohům a králům, také se používaly jako platidlo. Aztékové používali na prášek rozdrcené kakaové plody k přípravě nápoje „xocolātl“, považovaného tehdy za silný a všemocný lék. Do Evropy první kakao dorazilo díky Hernandu Cortezovi, který v roce 1519 dostal od aztéckého krále Moctezumy (též Montezumy) zlato, drahé kameny a košík plný kakaových bobů. V roce 1528 Cortez dovezl první kakaové boby a potřebné vybavení pro přípravu nápoje „Choclatl“ do Španělska. Nápoj si okamžitě podmanil španělskou aristokracii jako pochoutka i jako „všelék“. Španělům se podařilo čokoládu poměrně dlouho udržet mimo dosah ostatních Evropanů.

Mohlo by se vám líbit

Monika Absolonová prozrazuje recept na svou ikonickou vánočku

Z vánočního pečiva má každý rád něco jiného, co by ale nemělo chybět na žádném stole, je vánočka. Nemáte chuť vyzkoušet si letos proslulou vánočku Moniky Absolonové, na kterou se každý rok těší i mnozí Moniččini kolegové z českého showbyznysu?
marianne.cz

Jak si čokoláda podmanila Evropu

V 17. století nakonec čokoláda získala povolení k prodeji v Itálii. Tam se s ní zacházelo téměř jako s kořením. Giacomo Casanova vychvaloval její afrodiziakální účinky, prý „lepší než u ústřic a šampaňského“. V roce 1666 psal osobní lékař toskánského velkovévody Cosima III. Medicejského o „čokoládovém nápoji ochuceném chilli, citronovou a citrusovou kůrou, ambrou, pižmem a jasmínem“. Krátce nato se čokoláda dostala do Anglie a dalších zemí. Angličané vyráběli bohatý nápoj z čokolády, mléka, vajec a smetany, nazývaný také „indický nektar“. Ve Francii byl prvním zaznamenaným pijákem čokolády Alphonse de Richelieu, bratr slavného kardinála, který věřil, že mu čokoláda ulevuje od bolesti sleziny. Říká se, že šíleným čokoládovým fanouškem byl i markýz de Sade a z vězení si psal o čokoládové pastilky, sušenky a dorty. Čokoládu v pevné formě poprvé připravil tradiční londýnský obchod The Coffee Mill, který v roce 1674 představil čokoládové tyčinky „španělského stylu“ a čokoládovou cukrovinku v pevné formě. Kakao a čokoládu budete potřebovat i v dnešním receptu na čokoládové hvězdičky podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Neopakovatelná jemná chuť a tvar připomínající historický úl: Vosí hnízda k českým Vánocům patří

Vosí hnízda nebo včelí úly? Název je různý, ale jedná se o tentýž druh oblíbeného nepečeného cukroví. Kakaové těsto z piškotů voní rumem a je naplněné máslovým krémem. Recept je jednoduchý a příprava snadná.
marianne.cz

Recept na čokoládové hvězdičky s kokosovou náplní

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 80 g strouhaného kokosu
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla
  • 70 g mletých piškotů
  • 2 lžíce rumu

Dále:

  • čokoládová poleva

Jak na to:

Do mísy dáme hladkou mouku, kakao, moučkový a vanilkový cukr. Promícháme dohromady. Přidáme máslo, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím připravíme náplň. Kokos, cukr a mléko smícháme v hrnci a svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme rozdrcené piškoty a rum. Máslo utřeme do pěny, přidáme kokosovou hmotu a vyšleháme. Plech vyložíme pečicím papírem. Na pomoučeném vále vyválíme těsto a formičkou vykrajujeme hvězdičky. Rozložíme je na plech a necháme na plechu asi půl hodiny v chladnu. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 10 minut. Vychladlé hvězdičky plníme kokosovou náplní, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme dle vlastní fantazie.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×