Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Med jako zimní štít proti nachlazení: Objevte léčivou sílu čaje i cibulového sirupu

V zimě se rýma a kašel objevují rychleji než první sněhové vločky. A přitom máme v kuchyni surovinu, která dokáže tělo přirozeně povzbudit, zahřát a podpořit imunitu. Med v kombinaci s ovocem nebo cibulí patří mezi staré recepty, které v českých domácnostech pomáhají už dlouhé generace.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

O medu se mluví hlavně jako o sladidle, ale je to škoda. Obsahuje vitaminy C, A a B, ale především enzymy a antioxidanty, díky kterým působí protizánětlivě a podporuje obranyschopnost organismu. Když se v zimě objevují virózy, tělo často reaguje únavou a nechutenstvím a tady je med velmi užitečný, protože kromě rychlé energie dodává minerály jako draslík, zinek nebo fosfor. V praxi to znamená, že podporuje imunitu, uklidňuje podrážděné sliznice, umí zmírnit kašel a navíc rychle dodá energii, když jste unavení a bolí vás celé tělo. A pokud řešíte cukry, med je pořád lepší volba než klasický cukr, protože nedodává jen kalorie, ale i prospěšné látky. Takže je to sladké, ale pořád užitečně sladké.

Med v čaji funguje jen, když to nepřeženete s teplotou

V zimních měsících je nejčastější použití jasné. Čaj s medem a citronem znají skoro všichni, ale hodně záleží na tom, kdy se med do nápoje přidá. Vysoká teplota může oslabit účinné látky, proto je dobré počkat, až čaj trochu vychladne, ideálně na teplotu kolem čtyřiceti stupňů. Nápoj potom poslouží nejen jako zdroj tepla, ale také jako přirozený doplněk imunity. Velmi oblíbené jsou voňavé varianty s hřebíčkem, skořicí nebo pomerančem, které doplní vitamin C a mají antivirové účinky. Pokud máte doma kvalitní med, je takový čaj doslova tekutá zimní výbava.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Zapomeňte na drahé vitamíny: Tyhle domácí nápoje vám nakopnou imunitu za pár korun

S příchodem chladnějšího počasí a sezóny respiračních onemocnění roste zájem o přírodní způsoby, jak posílit obranyschopnost těla. Lidé hledají jednoduché a účinné recepty na ochranu zdraví, a tak se nejrůznější „ultimátní posilovače imunity“ stávají hitem. Často se opírají o běžně dostupné suroviny jako zázvor, med či citron. Jaká je ale jejich skutečná síla a co na to říká věda?
marianne.cz

Cibulový sirup není žádná věda a opravdu umí pomoct

Když už vás kašel drží několik dní, nejjednodušší je udělat cibuli s medem. Nezní to lákavě, ale funguje to spolehlivě. Cibule uvolňuje hlen a působí jako přírodní dezinfekce, med je zase uklidňující a tlumí dráždivý kašel. Stačí cibuli nakrájet, zalít medem, nechat pustit šťávu a máte hotovo. V lednici to nějaký čas vydrží a můžete si udělat malou dávku vždy, když se doma rozkašle někdo nový. Kdo chce silnější verzi, přidá zázvor nebo kapku citronu.

Malá lžička denně jako prevence

Zimní období bývá dlouhé a člověk se snadno unaví. Jedna lžička medu denně toho umí víc, než se zdá. Pomůže tělu doplnit energii, zklidní podrážděný krk, někdo po ní i lépe spí. Nemusí to být nic složitého, stačí večerní čaj před spaním. Když sáhnete po lesním medu, získáte víc minerálů a antioxidantů, což se v zimě hodí. Ať už vás bolí v krku, nebo jen chcete přežít zimu bez zbytečných léků, med je poctivý pomocník, který funguje bez velkých řečí. Dává smysl mít doma sklenici kvalitního medu po celý rok, ale v zimě se hodí dvojnásob.

Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, healthline.com

Ještě víc inspirace a příběhů šikovných lidí vás čeká v aktuálním čísle Marianne Venkov a styl, které najdete na stáncích i online.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×