Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Tradiční vizovické pečivo, zábava na celé odpoledne nejen pro vaše potomky

Info ikona
Ozdoby na stromeček z vizovického pečiva

Toto pečivo sice není určené k jídlu, jen na ozdobu svátečního stolu, případně svícnu či stromečku. U jeho výroby se však dokážou na dlouhé hodiny zabavit dospělí i děti.

Eva Všetíčková | 14. 12. 2022

Původní vzory vizovického pečiva, nejedlých nekynutých figurek, patří mezi jedny z nejkrásnějších ukázek lidové tvořivosti a troufnou si a ně jen opravdoví machři. Ukážeme vám, že výroba vánočních dekorací se snadno může stát odpolední zábavou pro celou rodinu i kamarády. Původní vzory snadno najdete na internetu, stejně tak ale můžete tradice nechat úplně stranou a tvořit vlastní postavičky. Naše dívčí trio jsme nechali, aby si s těstem pohrálo jak chce a umí. K tomu samému vyzýváme i vás.

Text: Tereza Pavcová, styling: Markéta Zindulková

Galerie: Děti tvoří vizovické pečivo

Základní recept na vizovické pečivo

  • 300g hladké mouky
  • 3 lžíce octa
  • 6 lžic vody
  • vejce na potření

Dále bude potřeba:

  • nůžky
  • misku s vodou
  • dlátka a tvarovátka na fondán
  • párátka či špejle
  • mašlovačku a štetec
  • různé koření
Info ikona
Co budete potřebovat na výrobu těsta na vizovické pečivo

1. Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a postupně do ní vmíchávejte vodu a ocet. Hněťte, až vznikne hladké pružné a nelepivé těsto, s nímž se bude pracovat podobně jako s plastelínou. Uhnětené těsto zabalte do kuchyňské fólie a dejte ho aspoň na 6 hodin (ideálně přes noc) odležet do chladu.

2. Hotové figurky nechte asi tři hodiny na plechu oschnout, pak je potřete rozšlehaným vejcem  a poté sušte v troubě předehřáté na 60°C  zhruba 3 až 4 hodiny.

NĚCO NAVÍC: Původní recepty neuvádějí v receptu ocet, jen vodu, ale právě kyselá složka pomáhá aktivvat lepek a s těstem se pak mnohem lépe pracuje.

Info ikona
Kamarádky při společném díle

Větší děti zvládnou odměřit i mouku, ty menší nechte do důlku nalít tekutiny a případně spolu s nimi odpočítejte počet lžic. Pak se samy můžou pustit do hnětení. Těm menším raději pomozte, jinak je poměrně zdlouhavé hnětení může odradit. A pro tentokrát platí, že čím méně kvalitní mouka, a tím pádem vyšší obsah lepku, tím lépe.

Info ikona
Hebké vizovické těsto

Hedvábné vizovické těsto poměrně rychle osychá, proto si z něj nejlépe odtrhujte větší koule, které se právě chystáte zpracovat, a zbytek zabalte do potravinářské fólie neb mikrotenového sáčku.

Info ikona
Tvarování figurek z vizovického těsta

Konkrétní postup záleží na tom, jak staré děti s těstem pracují a nakolik jsou šikovné. Ty menší můžete nechat jednotlivé tvary vykrajovat podobně jako cukroví nebo sušenky, těm větším připravte k ruce všechny potřebné nástroje a nechte je, ať popustí uzdu fantazii. Po ruce by také měly mít misku s vodou, aby mohly k základnímu tvaru případně přilepovat další části nebo drobné detaily.

Info ikona
Detail vizovického pečiva

Větším dětem půjčte manikůrní nůžky, ty menší můžou stříhat svými malými nůžkami s kulatou špičkou. Právě díky nim a práci drobných dětských prstíků, dokážou vytvořit ozdobné detaily například na věnečcích, ptačí peří nebo ježčí bodliny. Pokud je máte, budou se dětem hodit při práci také tvarovátka na fondán, případně párátka a špejle. 

Info ikona
Hotové vizovické pečivo

Hotové figurky ryb, ptáčků nebo jiných zvířat i lidské postavičky mohou děti ještě dozdobit drobným kořením – kmínem, lněným nebo hořčičným semínkem.

Zdroj článku