Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Utekl vám správný termín na pečení perníčků? Máme recept na ty, které jsou měkké okamžitě!

S výrobu vánočních perníčků většinou spěcháme, aby se stihly dostatečně uležet a změknout. Řešením nejen pro opozdilce je dnešní recept, podle kterého jsou perníčky měkké ihned po dopečení. A jsou výborné!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 15. 12. 2025

Tradiční a oblíbené vánoční perníčky i všechny perníky mají prapůvod v medovém pečivu, které se s rozmanitým kořením a v různých obměnách vyrábělo už ve starověkém Egyptě a Řecku. I receptura, způsob přípravy, tvary a zdobení samotného perníku se během staletí velice proměnily. Těsto se kdysi zadělávalo s předstihem několika měsíců či dokonce let. Uleželé se pak vtlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem vysypaných hrachovou moukou. Z nich se následně vyklopilo a pozvolně peklo v pecích. Do českých zemí se perník dostal ve 14. století a zpočátku byl kvůli drahým a málo dostupným exotickým surovinám spíše luxusní pochoutkou, vyráběnou mistry řemesla pod ochranou i dohledem perníkářských cechů. Každý pernikář měl svoji tajnou recepturu, lišící se především množstvím a poměrem koření. Jako jediné sladidlo dlouho sloužil výhradně med.

Mohlo by se vám líbit

Symfonie oříškové chuti a citronového aroma: Upečte si pařížské tyčinky jako od maminky

Pařížské nebo také ořechové tyčinky či ořechové plátky patří mezi velmi oblíbené středoevropské vánoční cukroví z „babiččiných receptů“. Lahodné a křehké, s křupavou citronovou polevou, prostě skvělé.
marianne.cz

Od složitých a tajných postupů až k běžnému pečení

V 16. století byl perník nejen pochoutkou, ale i skutečným uměleckým dílem. Ozdobené perníkové formy byly často používány jako dekorace při šlechtických oslavách nebo jako hodnotné dary. V některých regionech se z perníku vytvářely i sochy a dekorace coby součásti slavnostních tradic. S pomoci dřevěných forem vznikal z perníku bezpočet tvarů. V období baroka například převažovaly náboženské motivy, na Vánoce se vyráběly figurky Panny Marie a Ježíška, ale i celé betlémy.  Perníky se tvarovaly do lidských figur, kočárů, zvířat, srdcí z lásky ad. Složité zdobené formy v průběhu 19. století postupně nahradila plechová vykrajovátka. S rozvojem pekařství a cukrářství, a zejména díky dostupností koření se perník časem stal součástí běžného pečení. Dnes existuje v mnoha variantách, ovšem se směsí osvědčených druhů koření. Typická chuť tedy zůstává, ovšem výroba je velmi snadná. Perníčky, které jsou hned měkké, si můžete upéct podle receptu Jany Zatloukalové z Toprecepty.cz. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, je skutečný kuchařský poklad. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají,dodává autorka.

Mohlo by se vám líbit

Máte formičky, ale pracny ještě ne? Nejvyšší čas se do nich pustit, recept je snadný

Pracny patří mezi tradiční a stále velmi oblíbené cukroví. Potřebují ale dostatek času na rozležení, takže je potřeba dát se do jejich výroby s větším předstihem. Pokud tedy máte chuť, formičky a trochu času, neváhejte dlouho. Recept není složitý.
marianne.cz

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu

Dále:

  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

Jak na to:

Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem. V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×