Od složitých a tajných postupů až k běžnému pečení
V 16. století byl perník nejen pochoutkou, ale i skutečným uměleckým dílem. Ozdobené perníkové formy byly často používány jako dekorace při šlechtických oslavách nebo jako hodnotné dary. V některých regionech se z perníku vytvářely i sochy a dekorace coby součásti slavnostních tradic. S pomoci dřevěných forem vznikal z perníku bezpočet tvarů. V období baroka například převažovaly náboženské motivy, na Vánoce se vyráběly figurky Panny Marie a Ježíška, ale i celé betlémy. Perníky se tvarovaly do lidských figur, kočárů, zvířat, srdcí z lásky ad. Složité zdobené formy v průběhu 19. století postupně nahradila plechová vykrajovátka. S rozvojem pekařství a cukrářství, a zejména díky dostupností koření se perník časem stal součástí běžného pečení. Dnes existuje v mnoha variantách, ovšem se směsí osvědčených druhů koření. Typická chuť tedy zůstává, ovšem výroba je velmi snadná. Perníčky, které jsou hned měkké, si můžete upéct podle receptu Jany Zatloukalové z Toprecepty.cz. „Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, je skutečný kuchařský poklad. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají,“ dodává autorka.