Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jak poznat poctivý med, aby si člověk domů neodnesl jen pančovanou náhražku

Med dokáže chutnat jako léto v jediné lžičce, ale jen pokud je opravdu pravý. Na trhu se bohužel objevují i sklenice, které mají s medem společného jen málo. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak si vybrat poctivý med a nenaletět.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 16. 11. 2025

Kdo už někdy kupoval med od známého včelaře, ví, jak velký rozdíl se může skrývat v jedné sklenici. Poctivý med umí provonět celý dům, táhne se jako hedvábná nit a má v sobě kus krajiny, odkud pochází. Jenže v obchodech i na trzích narazíte také na medy, které se tváří hezky, ale uvnitř je to jen směs sladidel. Pančovaný med poznáte docela snadno, když víte, čeho si všímat. A věřte, že stojí za to být vybíravý.

Co vám o medu napoví chuť a vůně

Nejjednodušší ukazatel je samotná chuť. Kvalitní med je přirozeně sladký, ale ne tuctově. Má svůj charakter, jemné tóny květů nebo lesa a v ústech se rozvíjí, ne pálí. Pančovaný med často chutná ploše a někdy v krku nepříjemně štípe. Podivná palčivost je jedním z nejspolehlivějších signálů, že máte v rukou něco, co si na med jen hraje. Dalším znakem je konzistence. Pravý med se táhne, není řídký jako sirup a nevytéká ze lžičky tak ochotně. Pokud se chová spíš jako voda, raději se poohlédněte jinde. A pak je tu krystalizace. Ta spoustu lidí vyděsí, ale pravý med krystalizuje přirozeně. Květový med začne tuhnout už za pár týdnů, akátový si dává více času. Med, který nekrystalizuje nikdy, je podezřelý.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Medové lívance s ořechy

Konečně můžeme mít otevřená okna a zvenčí dýchat voňavý květnový vzduch. A co k němu přidat ještě vůni lívanců? Atmosféra ospalého prázdninového podvečera se dostaví okamžitě, a to přestože jdete zítra do práce a váš nejstarší potomek právě maturuje. Užijte si klidnou a útěšnou domácí večeři jako od prababičky...
marianne.cz

Co napoví barva a teplota

Mnoho lidí sáhne po tmavém medu s pocitem, že je kvalitnější. Jenže právě tmavá barva bývá někdy jen trik. Levné medy se často dobarvují karamelem, aby působily hodnotněji. Pokud je barva nezvykle temná a cena podezřele nízká, zbystřete. A pak je tu teplota. Med nesnáší horko, nad čtyřicet pět stupňů ztrácí cenné látky a chutná jako připečený karamel. Přehřátý med bývá hořký a ztrácí jemnost, kvůli které si ho lidé tolik cení. Takový výrobek už nemá s poctivým medem mnoho společného.

Kde kupovat, abyste měli jistotu

Nejspolehlivější volba je med od včelaře, ideálně místního. Ten ví, že kvalita je jeho nejlepší vizitka. Na farmářských trzích nebo přímo u včelaře často dostanete možnost ochutnat med ještě předtím, než si ho odnesete domů. Pokud kupujete v obchodě, všímejte si původu. Medy mimo Evropskou unii mohou obsahovat nežádoucí příměsi, antibiotika nebo pesticidy. Medy z EU procházejí kontrolou Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, takže máte větší jistotu, že dostáváte kvalitní produkt.

Zdroj: ivcelarstvi.cz, ekovcelar.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×