Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

French press, chemex nebo dripper? Kávu lze připravit mnoha způsoby

Také vám kávová terminologie připomíná hodiny chemie? Není divu, vždyť připravit přepychovou kávu je mnohdy složitější, než filtrace směsi modré skalice a písku. Oblékněte si svůj chemický plášť, na oči nasaďte ochranné brýle a pojďte se ponořit do kávových experimentů.

Turka nechcete ani vidět, rozpustnou kávu pijete jenom v nejnutnějších případech a espresso vás nudí? Pak je nejvyšší čas vyzkoušet nové metody přípravy kávy. Pravda, v některých případech jde sice o zdlouhavější proces, avšak výsledek bude vaše chuťové pohárky těšit ještě dlouhé hodiny po vypití. 

Mohlo by se vám líbit

Jak si doma připravit kávu jako z kavárny?

Home office, karanténa nebo jenom pochmurné podzimní počasí způsobilo, že doma trávíme většinu volného času. Pokud patříte k milovníkům čajových dýchánků, pak vám nastalá situace pravděpodobně nevadí, hůř jsou na tom lidé, kterým v žilách koluje místo krve kofein. Jak zvládnout v domácích podmínkách dokonalé espresso či cappuccino? To je to, oč tu běží!
marianne.cz

French press

První zmínky o french pressu pocházejí (překvapivě) z Francie, a to z první poloviny devatenáctého století. V tu dobu měl přístroj ale ještě mnoho much, které vychytal ve třicátých letech minulého století Ital Attilio Calimanim. Od té doby si lidé po celém světě dopřávají kávu z jednoduché konvičky, která funguje na principu louhování a následné filtrace mleté kávy. Údajně jde o jeden z nejlepších způsobů, jak vykouzlit dokonalou kávu.

K přípravě této kávy budete potřebovat konvičku french press a nahrubo namletou kávu (ideálně s označením french press). Dále stačí, když do předehřáté konvičky nasypete namletou kávu, kterou zalijete horkou vodou (94 stupňů). Kávu zamíchejte a nechte zhruba čtyři minuty odstát. Následně znovu zamíchejte a pomalu stlačte. Teď už nezbývá nic jiného, než kávu nalít do šálků a podávat.

Info ikona
French press

Dripper

Vypadá jako porcelánový hrníček s podšálkem a jeho použití je naprosto jednoduché. Seznamte se s dripperem, který je často označován také jako V60. Můžete si ho dopřát v hipsterských kavárnách, ale stejně tak si kvalitní kávu s jeho pomocí můžete udělat i doma.

V první řadě „posaďte“ dripper na konvičku nebo šálek, do kterého si kávu chcete udělat. Následně vložte do dripperu papírový filtr, do kterého nasypte středně namletou kávu. Vodou o teplotě zhruba 95 stupňů zalijte kávu, a poté dolijte do filtru zbytek vody. Po třech minutách byste ve svém šálku měli mít výbornou kávu.

Info ikona
Dripper
Mohlo by se vám líbit

Češi a káva: Nejraději máme turka v pohodlí domova

Co Čech to muzikant, pivař, pejskař, … a nově i kafař (nebo snad turkař?)!
marianne.cz

Chemex

Dvojkónická baňka, jejíž tvar připomíná přesýpací hodiny, vypadá na první pohled jako laboratorní přístroj.  Nenechte se ale zmást, opět jde o skvělý způsob, jak si připravit kávu. Kouzlo chemexu spočívá v jeho silnějším papírovém filtru, který propustí pouze to, co má. Výsledná chuť je naprosto famózní a neobsahuje žádné částečky kávového lógru (na rozdíl od french pressu). Postup přípravy kávy je naprosto totožný s dripperem.

Info ikona
chemex

Aeropress

Na světě je teprve devatenáct let a už si ho stihli zamilovat všichni kávomilové. Aeropress je přístroj složený ze dvou plastových válců, přičemž stlačení jednoho pístu vykouzlí tlak, díky kterému dojde k přefiltrování kávy. Někteří se dokonce domnívají, že káva z aeropressu může být označena za espresso. Pravdou ale zůstává, že při přípravě espressa je zapotřebí tlak 9 barů, u aeropressu lze vytvořit pouze tlak o hodnotě 0.7 barů. To ale nic nemění na tom, že káva je skvělá a smlsnou si na ní i náročnější jazýčky.

Připravte si šálek, na který položte aeropress s papírovým filtrem. Následně filtr propláchněte horkou vodou. Do plastové nádoby nasypte 17 g čerstvě namleté kávy, v ideálním případě by se mělo jednat o středně hrubou kávu. Poté zalijte kávu horkou vodou (cca 93 stupňů) a po pár vteřinách promíchejte. Nakonec vložte lehce navlhčený píst s gumovým koncem a veškerý obsah stlačte do šálku.

Info ikona
Aeropress
Mohlo by se vám líbit

Pro všechny milovníky kávy! Už jste ochutnali DALGONA COFFEE?

Tohle léto nechceme pít nic jiného.
marianne.cz

Související články

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Životní styl
Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě

Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě