Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Jak si doma připravit kávu jako z kavárny?

Info ikona
Káva

Home office, karanténa nebo jenom pochmurné podzimní počasí způsobilo, že doma trávíme většinu volného času. Pokud patříte k milovníkům čajových dýchánků, pak vám nastalá situace pravděpodobně nevadí, hůř jsou na tom lidé, kterým v žilách koluje místo krve kofein. Jak zvládnout v domácích podmínkách dokonalé espresso či cappuccino? To je to, oč tu běží!

Kavárenská kultura v posledních letech vzrůstá, a tak není divu, že své chuťové pohárky rozmazlujeme dokonalým espressem s cremou, cappuccinem s vyšlehanou pěnou nebo kávovými dobrotami, jako je dýňové latté nebo dalgona coffee. Bohužel v době, kdy mnoho lidí pracuje vzdáleně, případně rychle běží do práce a z práce, nezbývá příliš času na kavárenské radosti v podobě kávy s sebou. Boj za kvalitní kávu ale nemusíte vzdávat! Naučte se několik jednoduchých triků, díky kterým připravíte prvotřídní kávu i v pohodlí domova. A to dřív, než byste stihli říct kofein!

Na správném stroji záleží

Toužíte po filtrované kávě, nebo nedáte dopustit na klasické espresso? Tak zní základní otázka, kterou si při výběru kávovaru musíte položit. Pokud patříte k lidem, kteří pijí kávu po litrech a nevadí jim experimentování, pak vsaďte na pomůcky jako french press, chemex, dripper nebo aeropress. Výhodou těchto nástrojů je poměrně nízká pořizovací cena, a především skvělá káva, v jejíž chuti se promítne poctivá příprava i kvalitně namletá kávová zrna. Na druhou stranu si člověk musí uvědomit, že tato příprava zabere o něco více času.

Info ikona
Káva

V případě, že ani na home officu nemáte stání, sáhněte raději po kávovaru na espresso. Na trhu naleznete hned nespočet strojů, které vám připraví prvotřídní kávu. Některé v sobě mají zabudovaný mlýnek na zrnkovou kávu, jiné disponují pákou nebo nádobkou na šlehání mléka. I v tomto ohledu si rozmyslete, jaké funkce kávovaru reálně využijete. Obecně ale platí, že investice do kvalitního kávovaru se vyplatí.

Poslední možností je kávovar na kapsle. Ten je ideální pro všechny, kteří nechtějí u přípravy kávy strávit ani minutu navíc, a zároveň nedají dopustit na dobrou kávu. Před pořízením kávovaru na kapsle se vyplatí, když si spočítáte měsíční spotřebu kávy. Jedině tak zjistíte, zda každý měsíc za nové kapsle nevyhodíte majlant. 

Pohlazení po duši? Espresso s cremou                                                                               

Rozhodli jste se pro kávovar na espresso? Skvělá volba! S tímto strojem totiž dokážete vykouzlit nejen espresso, ale také lungo, cappuccino nebo třeba caffè latté. Stačí, když se nebudete bát a pustíte se do příprav.

Pokud máte pákový espressovač, pak si namelte 7 gramů kvalitní zrnkové kávy, namletou kávu utlačte tamperem, a následně vložte páku do kávovaru. Poté stiskněte tlačítko pro přípravu kávy a čekejte. Zárukou dobře odvedené práce je čas, tlak a objem. V ideálním případě je voda protlačena tlakem 9 barů, a to o teplotě vody kolem 90 °C. Zároveň by celá příprava neměla trvat déle než 30 vteřin a výsledné espresso by mělo mít objem 25 až 35 mililitrů. Samotnou tečkou je lískooříšková crema, která espresso povýší na delikátní nápoj. Správná crema je hladká, konzistentní a bez bublinek. Pokud tyto parametry vaše espresso nesplňuje, pravděpodobně jste při přípravě kávy udělali chybu.

Info ikona
Káva

Vyšší dívčí? Cappuccino!

Na přípravě espressa není nic složitého. Chvíle napětí přichází při šlehání mléka na cappuccino. I když se šlehání zdá jako jednoduchá záležitost, nenechte se zmást. Existuje hned několik parametrů, které ovlivňují, zda výsledná pěna bude skvělá jako z kavárny.

Nejprve si připravte studené plnotučné mléko, které nalijte do poloviny nerezové konvičky. Následně trysku od kávovaru ponořte zhruba jeden centimetr pod povrch mléka. Jakmile tyto kroky splníte, můžete se pustit do šlehání. S konvičkou je důležité neustále pracovat, a tak ji během šlehání posunujte dolů ke stolu, případně ji jemně nakloňte. Pomalu uvidíte, jak se za jemného prskání tvoří krásná, skoro až sklovitá, pěna. Kdy se šleháním skončit? Jednoduše v momentě, kdy vás konvička bude pálit. Poté už stačí trysku otřít hadříkem a konvičkou poklepat o stůl tak, aby na povrchu nebyly velké bublinky.

Ještě ale předčasně neslavte! Nejtěžší úkol teprve přichází, a to nalití našlehaného mléka do espressa. Pokud nejste žádní kavárenští mistři, pak napoprvé nemusíte v šálku vyčarovat obrázek roztomilého kocourka nebo medvídka. Bohatě postačí, když pěnu budete lít doprostřed šálku s espressem, a jakmile bude tekutina v šálku zhruba v polovině, přiblížíte konvičku a lehce ji nakloníte. Uvidíte, že i tento jednoduchý latté art bude vypadat skvěle.