Cukroví bez mouky?
Určitě jste zachytili trend “vše bez mouky”. Pokud vám chutná cukroví jen z datlí nebo ořechové mouky, klidně ho připravujte, ale nemyslete si, že by bylo zdravější, nebo snad dietnější. V naprosté většině případů je to dokonce naopak, a tudíž se jedná o energeticky mnohem vydatnější druhy cukroví.
Zdravější, nebo klasické?
Ať už budete péct cukroví klasické, nebo ve zdravější formě, pamatujte především na množství. Jezte s klidem, vždyť víte, že to cukroví nikam neuteče. A také stačí, když si dáte jen trochu, protože další den si můžete zase trochu dopřát. Pokud si budete říkat: “Zítra už ani kousek!”, spíše to skončí přejedením.
A jak se vyhnout přejídání?
- Dejte si porci cukroví na talířek. Tak budete moci ochutnat každý kousek a stanovíte si svou porci, o které víte, že ji sníte, ale nebudete přejedení.
- V klidu si s talířkem sedněte. Pobíhání a bezděčné ujídání je asi to nejhorší. Člověk si vůbec neuvědomuje, kolik toho slupnul.
- Uvařte si k němu dobrou kávu nebo čaj. Když budete jíst cukroví s hrnkem čaje nebo kávy, budete jíst pomaleji, navodíte si pohodu a jídlo si vychutnáte. Navíc rychleji naplníte žaludek a bude vám stačit méně. Vytvořte z něj vyváženou svačinu nebo snídani. K talířku cukroví k snídani si přidejte bílý jogurt a nakrájejte třeba jablko - tak vás jídlo zasytí, ale uspokojí i mlsný jazýček.