Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept: Cuketové lasagne

Křupavá krusta, vnitřek krásně vláčný a plný zeleniny, kterou můžete obměňovat podle sezony, doplnit olivami nebo masem. Zamilujte si lasagne!

Anonymous | 28. 03. 2020

Náročnost: Snadné

Počet porcí:

Doba přípravy: Do hodiny  

Pečení: 0:25

Ingredience:

4 lžíce másla + hobliny na dopékání lasagní

3 lžíce hladké mouky

¾ litru polotučného mléka

2 bobkové listy

1 lžička citronové kůry, nastrouhané

4 lžíce olivového oleje

1 cibule, nasekaná nadrobno

2 stroužky česneku, propasírované

250 g cukety, nakrájené na kolečka

250 g lilku, nakrájeného na kolečka

400 g loupaných konzervovaných rajčat

sůl a čerstvě mletý černý pepř

nastrouhaný muškátový oříšek

máslo na vymazání pekáčku a na ozdobu

1½ balení lasagní

100 g čerstvého parmazánu

ČTĚTE TAKÉ: 18x zapečené těstoviny

Postup:

1 Nejprve připravte bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte, dobře to jde metličkou. Přidejte bobkový list i citronovou kůru a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.

2 Mezitím rozpalte ve větším kastrolu olivový olej, zprudka na něm osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších dvacet minut.

3 Z bešamelu vyjměte bobkový list, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180°C a vrhněte se na vrstvení.

4 Pekáček vymažte máslem, na dno vlijte část bešamelu, poklaďte listy lasagní (suché, nevařené), na ně dejte část zeleninového ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú… a skončete bešamelem.

5 Pečte dvacet pět minut. Lehce nedopečené vyndejte, nechte vychladnout a pak zamrazte, celé nebo nakrájené na porce.

JAK ROZMRAZIT: Ráno přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmazánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Související články

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Životní styl
Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě

Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě