Recept: Cuketový koláč se sýrem
Slaný cuketový koláč je zaručený hit. A když ho navíc připravíte z domácího listového těsta? Majstrštyk, na který bude každý chtít recept!
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
Pečení: 0:30
Ingredience:
- 500g listového těsta
- hladká mouka na vál
- 30g másla, nasekaného
- 3 šalotky, nakrájené na tenké plátky
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 100ml suchého bílého vína
- 200g crème fraîche
- 120g sýra gruyère nebo ementálu, nastrouhaného nahrubo
- 2 vejce + na potření
- 2 lžíce nasekané pažitky + k podávání
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + k podávání
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 2 malé nebo jedna střední cuketa, tence nakrájené na mandolíně
- olivový olej na potření
- sůl a čerstvě drcený barevný pepř
ČTĚTE TAKÉ: Slané recepty z listového těsta
Postup:
1 Těsto rozválejte na pomoučněném válu na tloušťku 4mm ve tvaru obdélníku 25x33cm. Položte ho na plech o rozměrech 20x28cm vyložený papírem na pečení včetně okrajů. Dejte na 30 minut do chladničky.
2 Troubu předehřejte na 200°C. Na středním plameni rozpusťte máslo a opékejte na něm 4–5 minut šalotku a česnek, až změknou. Přilijte víno a vařte 2–3 minuty, až se zcela vstřebá.
3 Přendejte do mísy. Přidejte crème fraîche, sýr, vejce, bylinky, citronovou kůru, osolte a opepřete a promíchejte. Směsí potřete těsto a posypte plátky cukety. Pokapejte olivovým olejem a osolte i opepřete. Okraje těsta potřete vejcem a pečte 25–30 minut dozlatova.
4 Posypte petrželkou a podávejte horké nebo o pokojové teplotě. Můžete doplnit jednoduchým listovým salátem.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.