Recept: Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky
Špenát není železná bomba, jak věřil Pepek námořník, ale dodává například kyselinu listovou, beta-karoten, zeaxantin a vitaminy B6, C a K a vlákninu.
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 pizzy
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
Pečení: 0:10
Ingredience:
- 10g droždí (1/4 kostky)
- 1/4 lžičky krupicového cukru
- 250g polohrubé mouky nebo 275g hladké mouky na pizzu + na poprášení
- 2,5 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
NA OBLOŽENÍ
- 8 lžic mascarpone
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 malá červená cibule, na tenká kolečka
- 12–16 výhonků zeleného chřestu, zbavených tuhých konců a podélně rozpůlených a/nebo na špalíky
- 15–20 velkých zelených oliv, rozpůlených a zbavených pecek
- 200–250g kuliček baby mozzarelly, scezených a rozpůlených, nebo natrhané mozzarelly
- 80g čerstvě strouhaného parmazánu
- panenský olivový olej
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 3–4 hrsti baby špenátových lístků
ČTĚTE TAKÉ: Recepty proti jarní únavě
Postup:
1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody, cukr a hrstku mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2 V míse zbývající promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem dejte do trouby předehřát plech.
3 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30cm v průměru). Pomocí válečku ho přeneste na kus pečicího papíru.
4 Mascarpone smíchejte s česnekem a potřete jím obě placky (ne až do krajů). Poklaďte je rovnoměrně (ne do krajů) červenou cibulí, chřestem, olivami a mozzarellou. Pak je posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte (je-li třeba, postupně) 10 minut, až okraje zezlátnou a vyběhnou. Posypte špenátem a podávejte.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.