Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept: Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky

Špenát není železná bomba, jak věřil Pepek námořník, ale dodává například kyselinu listovou, beta-karoten, zeaxantin a vitaminy B6, C a K a vlákninu.

Anonymous | 9. 05. 2020

Náročnost: Snadné

Počet porcí: Na 2 pizzy 

Doba přípravy: Do hodiny  
+ kynutí 

Pečení: 0:10

Ingredience: 

  • 10g droždí (1/4 kostky)
  • 1/4 lžičky krupicového cukru
  • 250g polohrubé mouky nebo 275g hladké mouky na pizzu + na poprášení
  • 2,5 lžíce panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

NA OBLOŽENÍ

  • 8 lžic mascarpone
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 malá červená cibule, na tenká kolečka
  • 12–16 výhonků zeleného chřestu, zbavených tuhých konců a podélně rozpůlených a/nebo na špalíky
  • 15–20 velkých zelených oliv, rozpůlených a zbavených pecek
  • 200–250g kuliček baby mozzarelly, scezených a rozpůlených, nebo natrhané mozzarelly
  • 80g čerstvě strouhaného parmazánu
  • panenský olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3–4 hrsti baby špenátových lístků 

ČTĚTE TAKÉ: Recepty proti jarní únavě

Postup:

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody, cukr a hrstku mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 V míse zbývající promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem dejte do trouby předehřát plech.

3 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30cm v průměru). Pomocí válečku ho přeneste na kus pečicího papíru.

4 Mascarpone smíchejte s česnekem a potřete jím obě placky (ne až do krajů). Poklaďte je rovnoměrně (ne do krajů) červenou cibulí, chřestem, olivami a mozzarellou. Pak je posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte (je-li třeba, postupně) 10 minut, až okraje zezlátnou a vyběhnou. Posypte špenátem a podávejte. 

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Životní styl
Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Životní styl
Chcete více cestovat? Zjistěte, jak na to, s těmito šesti instagramovými profily

Chcete více cestovat? Zjistěte, jak na to, s těmito šesti instagramovými profily

Životní styl
5 nejoblíbenějších princezen světa: Milované pro svůj vliv, dobročinnost, módní styl a královské postavení

5 nejoblíbenějších princezen světa: Milované pro svůj vliv, dobročinnost, módní styl a královské postavení

Životní styl
Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek

Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek