Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Extrovertní introverti aneb Když k životu (ne)potřebujete lidi

Info ikona
Žena

Na jednu stranu zbožňujete své přátele, na stranu druhou trnete hrůzou, když se musíte seznámit s novými lidmi? Dokážete s kamarádkami hodiny klevetit, ale řízený small talk je pro vás noční můrou? Vítejte ve světě extrovertních introvertů, lidí, kteří milují společnost i samotu.

Všichni víme, že populaci nelze striktně rozdělit na dva tábory – introverty a extroverty. I když existují lidé, kteří mají všechny atributy extroverta či introverta, najdou se také osobnosti, které jsou někde mezi. Občas jsou rádi ve společnosti, občas nedají dopustit na večer, kdy jim společnost dělá maximálně dobrá kniha nebo domácí mazlíček. Jednoduše řečeno jsou extrovertními introverty.

Být ve společnosti, ale nebýt v centru dění

Pro většinu extrovertních introvertů platí, že rádi tráví čas ve společnosti lidí. Povídají si, dokážou se otevřít a nedělá jim problém hodiny a hodiny diskutovat nad vážnými i nevážnými tématy. Přesto je zde jedno velké ALE. Jejich společenská aktivita je totiž podmíněna tím, zda jsou obklopeni dobrými přáteli, několikaletými kolegy nebo rodinnými příslušníky. V opačném případě ukážou svou introvertní tvář, stáhnou se a zamlknou.

Pro extrovertní introverty je také typické, že jsou slyšet v menších skupinkách lidí, ve kterých se cítí jako rybka ve vodě. Pokud byste ale extrovertního introverta posadili ke stolu s patnácti obchodními partnery, pak bude tak dlouho přemýšlet o vhodném tématu, až o tři hodiny později zjistí, že večeře je u konce. Následně mlčky odejde a vroucně si bude přát, aby na daný večer rychle zapomněl. A protože je to extrovertní introvert, pravděpodobně uplynulý večer zhodnotí v hodinovém telefonátu s kamarádkou, minutu po minutě ho odvypráví partnerovi nebo ho popíše alespoň svému domácímu mazlíčkovi.

Mohlo by se vám líbit

Hikikomori: Rezignace na společenský život, kterou trpí nejen teenageři

Nejdříve rušíte program s přáteli, následně se vyhýbáte rodinným sešlostem a v neposlední řadě zcela rezignujete na společenský život. Dny a večery trávíte doma se seriálem nebo knihou v ruce. Je vám podobný scénář povědomý? Pak pravděpodobně trpíte hikikomori.
marianne.cz

Když společnost vyčerpává

Trávit produktivní věk za čtyřmi stěnami bytu? Tak zní sen introverta a noční můra extroverta! Extrovertní introvert si na podobnou představu jenom stěží udělá názor. Na jednu stranu mu nevadí, když čas od času zajde do společnosti, na stranu druhou nepotřebuje každý víkend trávit venku v obklopení známých i neznámých lidí. Odborníci se shodují, že největší rozdíl mezi extrovertem a extrovertním introvertem je právě v tom, že extroverta společnost nabíjí energií, zatímco extrovertní introvert o svou energii ve společnosti spíše přichází. Povětšinou se stává, že po bujarém víkendu touží extrovertní introvert pouze po nerušeném klidu a offline režimu. Zároveň je nutné podotknout, že extrovertní introverti občas zajdou do společnosti jenom proto, aby jim něco neuteklo. Nedokážou totiž žít v duchu jomo.

Styl práce napoví

V posledních letech mnoho firem přešlo na home office, tedy práci z domova. Zatímco introverti z možnosti home office skáčou do nebes, extroverti naříkají a vzpomínají na staré kancelářské časy. Extrovertní introverti sice home office neproklínají, ale chtějí do kanceláře docházet alespoň dvakrát v týdnu. Lidi a kolektiv totiž ke svému životu potřebují, ale ideálně v omezeném „dávkování“. 

Mohlo by se vám líbit

Revoluce v pracovním životě! Nekonečný home office i čtyřdenní pracovní týden

Je osmihodinová pracovní doba strávená v kanceláři za zenitem? 
marianne.cz

Kdo je plachý extrovert?

Ruku v ruce s extrovertním introvertem jde také plachý extrovert. „Je to někdo, kdo se chce socializovat, povídat si a být v centru pozornosti, ale nedokáže to, protože se stydí. Tito lidé se nedokážou přinutit ke slovu. Možná se obávají svých slov, možná mají strach, co si o nich pomyslí okolí,“ říká koučka Nadia Finerová pro Stylist. Pokud tedy cítíte, že máte duši extroverta, ale zároveň se před ostatními nedokážete vymáčknout, pak pravděpodobně patříte k plachým extrovertům. Dobrou zprávou je, že rozhodně nejde o vážnou diagnózu. Zkuste trénovat své komunikační schopnosti, vystavujte se většímu počtu lidí, a především nežijte ve vlastní bublině. Uvidíte, že se jednoho dne vaše extrovertní já projeví. 

Mohlo by se vám líbit

5 věcí, které pochopí každý introvert

Kdo je vůbec introvert? Podle Carla Junga jsou dvě skupiny takových lidí. Extroverti, kteří čerpají energii zvenčí a introverti, kteří jí čerpají naopak zevnitř. Přečtěte si o situacích, ve kterých se najdou mnozí introverti. Extrovertům zas tento článek může pomoci introvertům lépe porozumět.
marianne.cz
Zdroj článku