Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Když home office začne doutnat aneb Jak nevyhořet při práci z domova?

Info ikona
Home office

Na počátku března to vypadalo, že home office je jedna z mála pozitivních věcí, které s sebou pandemie koronaviru přinesla. Dnes, o sedm měsíců později, vidíme, že i práce z domova má mnoho stinných stránek, které mohou přímo i nepřímo ovlivnit naše duševní a fyzické zdraví. Je tedy nejvyšší čas přestat home office podceňovat a nastavit si několik zásadních pravidel, díky kterým při práci z domova nevyhoříte.

Cesta do práce, káva z pracovní kantýny, povídání s kolegyní či pracovní oběd. Aktivity, které ještě před rokem byly součástí našich všedních dnů, jsou v aktuální situaci natolik vzácné a vzdálené, až skoro litujeme, že jsme si jich nevážili více. Nejde jenom o to, že nám přinášely radost. Důležitým aspektem těchto všedních aktivit bylo především to, že nám dodávaly potřebné rozptýlení od práce. Jednoduše řečeno při nich člověk alespoň na chvilku vypnul a odpočinul si od excelových tabulek, účetního programu nebo třeba štosu smluv. Vše se změnilo ve chvíli, kdy mnoho firem přešlo na tzv. home office, tedy práci z domova.

Na první pohled se tento způsob práce zdá velmi výhodný – žádné „píchačky“, žádné cestování za prací ani žádné protivné obličeje nasupených kolegyň. Bohužel, po čase každý pracující člověk zjistí, že tato pracovní rutina rozhodně není bez chybičky. Ranní přesun z ložnice k pracovnímu stolu, rychlé uvaření oběda, a následné dlouhé sezení u stolu způsobují, že se ani z poloviny nehýbeme tolik, kolik nám doporučují odborníci.  A nejde jenom o fyzickou pohodu, vždyť tímto styl pracovního života trpí také naše duševní zdraví, které lační po pauzách i oddechu.

Info ikona
Home office

Klíč ke spokojené home office? Pravidelné pauzy

Zatímco v kanceláři si občas pro něco odběhnete, prohodíte pár slov s kolegyní, vyzvednete poštu na vrátnici nebo si v rámci prokrastinace dojdete pro kávu, během home office sedíte u stolu a vroucně doufáte, že vás od práce vyruší alespoň kurýr s balíčkem. Pokud se tak nestane, dost možná u počítače prosedíte nejméně osm hodin čistého času, které se rychle odrazí na vaší náladě i fyzické pohodě. „Dlouhodobé sezení může uvést naše tělo do stavu zánětu, který má účinky na mozek a může ovlivnit naši náladu,“ říká lékařka Zoe Williams pro Stylist. Tento zánět bývá spojován s psychickými poruchami, jako je stres, úzkost a deprese. Studie publikovaná v Biological Psychiatry navíc naznačuje, že pouhé tři hodiny po spuštění zánětlivé reakce v těle dochází k výraznému snížení naší nálady. Naštěstí existuje poměrně jednoduchý způsob, díky kterému zvýšíte počet protizánětlivých cyklonů ve vašem těle. Ano, pravděpodobně už tušíte, že řeč je o cvičení!

Mohlo by se vám líbit

Nevyhovuje vám home office? Zútulněte si pracovnu

elle.cz

Odborníci ale varují před mylnou představou, že osm hodin u počítače lze vykoupit HIIT tréninkem, během na 5 km nebo třeba hodinou jógy. Pravdou sice zůstává, že sportovní aktivita po práci je důležitá, avšak opravdovým klíčem k work-life balance jsou pravidelné přestávky spojené s fyzickou aktivitou! V ideálním případě si po každých dvaceti minutách dopřejte krátkou pauzu, během které protáhnete tělo, uděláte několik dřepů nebo třeba jumping jacks. „Přerušte své sezení a udělejte cokoliv, co zvýší vaši srdeční frekvenci, zahřeje vaše svaly a odpočine vašemu mozku,“ radí Williams.

ČTĚTE TAKÉ: Home office po vzoru Nizozemců