Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak si vědomě užívat volný čas? Žijte v duchu JOMO

Info ikona
Žena

Celý pracovní týden jsme v zápřahu a nemůžeme se dočkat vytouženého víkendu. Jakmile ale nastane, najednou si ho nedokážeme užít. Roztěkaně kontrolujeme pracovní e-maily, nepřetržitě sledujeme sociální sítě a pomyslným vrcholem odpočinku je sledování nového seriálu na Netflixu. Opravdu takhle vypadá pravý relax?

Naštěstí už odzvonilo dobám, kdy lidé pracovali čtyřiadvacet hodin denně a myšlenka volného víkendu připomínala utopii. V současném světě sice víme, že odpočinek je důležitý, avšak tápeme v tom, jak by dokonalá relaxace měla vypadat. Navíc nás trápí ještě jeden problém. Říká si FOMO a vznikl z anglického The Fear of Missing Out (strach, že něco zameškáme).

Aby vám něco neuteklo…

Víkendový večer, pondělí v nedohlednu a domácnost jako ze škatulky. Skoro by se chtělo zvolat: „Viva la Vida“, avšak ve skutečnosti si život příliš neužíváme. Odpočinek nám totiž ztěžuje FOMO, tedy pocit, že relaxací něco zameškáme. A tak neustále projíždíme sociální sítě, sledujeme, co dělají naši přátelé a příbuzní, prohlížíme nejnovější zprávy na internetu nebo v duchu přemýšlíme, jestli jsme před víkendem doopravdy odpověděli na všechny pracovní e-maily. I když bychom nejraději proleželi celé odpoledne, raději půjdeme s kamarádkami na kafe do kelímku. Ven nás žene totiž strach, že si přítelkyně budou sdělovat novinky, o které bychom svou absencí přišli. Pokud náš život ovládá FOMO, nedokážeme se nikdy oddat relaxaci, neboť neustále budeme mít nutkavou představu, že odpočinkem o „něco přicházíme“.

Mohlo by se vám líbit

Zbraň jménem JOMO

Naštěstí existuje poměrně jednoduchý způsob, díky kterému utnete tomuto nepříjemnému pocitu tipec. Protipólem FOMO je totiž JOMO, tedy The Joy of Missing Out. „JOMO je opakem FOMO. V zásadně jde o to, abyste žili přítomným okamžikem a byli spokojení s tím, kde se teď v životě nacházíte,“ píše psycholožka Kristen Fuller ve svém článku na Psychology Today. Pravdou je, že někdo se s tímto uměním narodí, jiný si musí principy JOMO osvojit. Pokud ale přizvete JOMO do svého života, dokážete žít pomaleji, naučíte se říkat „ne“, zvládnete offline režim, a především zjistíte, co doopravdy znamená slovo odpočinek. A jak si krůčkem po krůčku osvojit JOMO?

Info ikona
Odpočinek

1. Žijte teď a tady

Sociální sítě sice mohou být zdrojem inspirace, avšak skrytě v nás vyvolávají pocity porovnávání se či závisti. Není tedy divu, že následně bojujeme s méněcenností či nabýváme dojmu, že žijeme nudným životem. Zkuste se alespoň na víkend oprostit od sociálních sítí a užívejte si přítomného okamžiku. Neřešte, jaké akce se odehrávají za prahem vašeho domu a nepřemýšlejte, kde jste mohli trávit víkend. Naopak, buďte rádi, že můžete odpočívat a užívat si chvilky s vašimi blízkými lidmi. Co takhle upéct skořicový koláč? Nebo si zahrát společenskou hru s dětmi? Možná sami zjistíte, že tento typ zábavy je mnohem zajímavější než dění na sociálních sítích.

Mohlo by se vám líbit

2. Říkejte „ne“

Doopravdy si myslíte, že pokaždé musíte následovat program svých kamarádech nebo chodit na akce, které ve skrytu duše proklínáte? Naučte se říkat ne a konečně žijte tak, jak si přejete vy sami. „Ne je nejlepší druh sebelásky. Pokud chcete někomu pomoci, ale máte pocit, že to na vás bude mít negativní dopad, řekněte ne. Jedině tak se ochráníte. Zapamatujte si, že sebeláska začíná slovem NE,“ míní psycholožka Kristen Fuller.

3. Volný čas jako priorita

Vnímejte svůj volný čas jako chvíli, kdy můžete dělat to, co vás baví. Naplánujte si na víkend aktivity, u kterých víte, že si odpočinete. Je jedno, jestli budete cvičit jógu, uvidíte se s přáteli, napíšete povídku nebo si přečtete knížku, podstatné je pouze to, že si odpočinek budete vědomě užívat. A samozřejmě se ani nestyďte za to, když víkend strávíte v peřinách. Odpočinek má totiž mnoho podob a nikde není psáno, jak má  dokonalá relaxace vypadat.

Mohlo by se vám líbit