Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Home office: Pracovní styl budoucnosti, nebo aktuální trend?

Pokud člověk ke své práci potřebuje pouze rychlé připojení k internetu, pak od svého zaměstnavatele žádá jediné – alespoň částečnou možnost home office.

Práce z domova, neboli home office, se pomaličku stává příjemným benefitem, který firmy svým zaměstnancům nabízejí. Jenom si to představte, žádné píchačky, půlhodinové pauzy na obědy, a čekání na to, až padne pátá hodina. Pokud totiž máknete, klidně můžete mít odpracováno už ve tři odpoledne. Navíc mnohdy kvalitněji, než kdybyste byli v práci, kde vás neustále vyrušují telefonáty ostatních, upovídaní kolegové nebo třeba nesmyslně dlouhé porady. Není divu, že pokud to pracovní náplň umožňuje, zaměstnanci home office vyžadují, a to alespoň na jeden den v týdnu.

Jak na home office nahlížejí zaměstnavatelé?

Podle průzkumu společnosti LMC už zhruba dvacet procent zaměstnanců může ve své práci využívat oblíbený benefit home office. Na tento požadavek zaměstnavatelé reagují, a tak home office není v současné době ničím výjimečným. „Home office patří k nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitům. Je to jeden z největších trendů poslední doby. A dává to i velký smysl. Díky moderním technologiím jsme schopní často fungovat na dálku stejně dobře jako přímo z kanceláře. Navíc tím ušetříme spoustu času, který běžně trávíme dojížděním do práce,upozornila HR ředitelka komunikační agentury Ogilvy Žaneta Jehličková Lohrová.

Může práce z domova dlouhodobě fungovat?

Mnoho zaměstnanců home office využívá v momentě, kdy mají například nemocné děti. Přibývají ale i pracovní pozice, které jsou vytvořené speciálně pro home office. Z domova mohou bez problému pracovat třeba copywriteři, grafici, nebo menší účetní. Jednoduše řečeno lidé, kteří ke své práci potřebují pouze zadání (posláno přes e-mail) a rychlý internet. Vzhledem k tomu, že možnost home office je v našich končinách stále ještě novinkou, mnoho zaměstnavatelů na něj může nahlížet skepticky. Především se bojí snížení výkonu a pasivity.Je to právě naopak. Pokud je home office nastavený rozumně, může efektivitu i zvyšovat. Pokud má člověk doma dostatečně vhodné prostředí a také vnitřní kázeň, tak je home office alespoň jednou za čas velmi přínosný a produktivní,“ myslí si Žaneta Jehličková Lohrová.

Pokud máte typ práce, který home office umožňuje, zároveň jste disciplinovaní, pak je pro vás práce z domova to pravé ořechové. Navíc to vypadá, že možností home office bude přibývat. „Vzhledem k trendu sdílených pracovních míst na straně firem a požadavku na flexibilitu pracovní doby a pracovního místa ze strany zaměstnanců budou podobná řešení stále častější,“ domnívá se HR ředitelka.

Uvítali byste možnost home office?

ČTĚTE TAKÉ: Jak si vytvořit stylovou home-office, kde se vám bude pracovat samo

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?