Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Oční poradna prim. MUDr. Lucie Valešové

Plánujete oční operaci a bojíte se, že během léta to není vhodné? Chcete vedět, jak vniká oční alerge? Zeptali jsme se Lucie Valešové, primářky a spolumajitelky kliniky DuoVize a lékařky, která patří k absolutní špičce v oční medicíně.

Karolína Peřinová | 29. 05. 2019

Operace očí laserem trvá jen pár minut. Výsledek ale zaručeně změní váš život – a brýle můžete hned zahodit! I bez nich totiž udivíte dokonale. Je ale vhodné podstoupit operaci v létě?

"Obecně si pacienti myslí, že by se při plánování laserové operace měli vyhnout letnímu období. Většinou se bojí toho, že se nebudou moci po operaci očí několik měsíců koupat, že nebudou moci jet na dovolenou, či sportovat. Přitom to není vůbec nutné. Dnešní operační metody jsou totiž natolik šetrné, že se pacienti vracejí do běžného života téměř okamžitě. Hned po operaci vidí pacient lépe než před zákrokem a během několika hodin se zrak stabilizuje natolik, že se může dívat na televizi nebo pracovat na počítači. Druhý den po zákroku už většina lidí vidí zcela normálně. O týden později je již možné sportovat, včetně plavání. Operace vůbec nebolí a mýtus o „vypálení oka“ je naprostý nesmysl. Je to jen pověra. Laser působí jen přesně v místě, kam je lékařem nasměrován, a nemůže proniknout hlouběji do oka. Pokud pacient třeba pohne okem, operace se okamžitě přeruší. Laserové zákroky jsou dnes velmi bezpečné." vysvětluje prim. MUDr. Lucie Valešová. 

Trápí vás zarudlé a opuchlé oči, které svědí a slzí bez zřejmé příčiny? Na vině může být oční forma alergie. Jak vůbec vzniká?

Podle prim. MUDr. Lucie Valešove je „oční alergie důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší, je nejlepší vycházet ven co nejméně. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli byste šetřit ani na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě.“

A zajímala nás odpověď i na v poslední době stále častější otázku - Jak může poškodit zrak modré světlo resp. dlouhé koukání do monitoru?

"Největší vývoj krátkozrakosti probíhá do patnácti let věku, v této době je ono zaostřování okem do blízka – zevlování do počítače – mimořádně rizikové a nebezpečné. Nedostatek přirozeného světla nemá na oči až tak zásadní vliv. Monitor je horší, než skutečnost, že po večerech svítíme a díváme se z větší dálky na televizi. Stačí se více dívat do dálky a nejlépe v zeleni. Už tím, jak svaly pohybují okem, které se dívá různými směry a na odlišné vzdálenosti, jej zároveň masíruje, prokrvuje a stimuluje zde látkovou výměnu. V zemích, kde mají velmi složité písmo – v asijských zemích a učí se jej již od útlého dětství mnoho hodin denně je výskyt silné krátkozrakosti mnohonásobně vyšší, což napovídá, že tato činnost zřejmě opravdu negativně ovlivňuje vývoj lidského zraku." dodává prim. MUDr. Lucie Valešová

ČTĚTE TAKÉ: LUCIE VALEŠOVÁ: Stokrát padnout a stokrát se zvednout

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů