V Evropě má konzumace hlemýžďů dlouholetou tradici a nemyslíme tím zrovna Francii. I v Československu se za první republiky chodilo do restaurací na pochoutky ze šnečího masa.
Promotion

Aktuálně se v Česku zkonzumuje kolem deseti tun šneků ročně, dřív to bylo ale mnohem více. Naši předci, nejprve ti z chudších vrstev, je připravovali jako postní jídlo na Vánoce, až později se dostali i do větších měst a po vzoru francouzské kuchyně se stali vyhledávanou pochoutkou pražské smetánky. Chodilo se na ně do vyhlášených pražských podniků při sváteční procházce městem.

Toto tradiční jídlo se opět navrací do menu finediningových restaurací. Ochutnat je můžete například v karlovarské restauraci, kde vaří Pavel Provázek. Ale uvařit si je můžete i doma. Kilo koupíte za 350 korun na speciálních šnečích farmách, ale i ve větších supermarketech. 

“Doporučuji koupit předvařené šneky, jejich příprava je totiž dost složitá a zdlouhavá,” radí šéfkuchař Provázek, podle kterého si můžete připravit lahodnou šnečí paštiku s divokým kořením. 

šneci

Ingredience: 

1 kg předvařených šneků

1 restovaná cibule

kořenová zelenina

vinný ocet

divoké koření

3 velké žampióny

sůl a pepř

máslo

listové těsto 

Postup přípravy: 

Předvařené šneky i s vývarem vložíme na krátce restovanou cibuli s kořenovou zeleninou. Zakápneme vinným octem, přidáme divoké koření, podlijeme a dusíme asi hodinu pod pokličkou. Ke konci přihodíme očištěné žampióny a sůl. Vyjmeme zeleninu a divoké koření a zbytek dobře umixujeme s máslem. Podáváme v košíčku z listového těsta.

foto: Tomáš Slach 

Promotion