Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Tradiční lokše

Už se vám peče v troubě martinská husa? V tom případě je ta správná chvíle udělat si lokše. Tak jak je dělávaly naše venkovské babičky. Správná lokše má být skoro průsvitná. A bez vypečeného husího sádla se rozhodně neobejde.

Redakce Marianne | 11. 11. 2014

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: podle množství

1kg brambor

300g hladké mouky

sůl

1) Brambory uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat, až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak postupným přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučněném stole vyvalujte tenké placky. 

2) Lokše pečte nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma? Postačí i běžná pánev. Jen z ní pravidelně odsypávejte opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat.

3) Lokše potírejte vypečeným husím sádlem. Budou díky tomu krásně šťavnaté.

Související články

Zábava

<span>10 tipů na knižní novinky letošního jara, které si nenechte ujít</span>

10 tipů na knižní novinky letošního jara, které si nenechte ujít

Zábava

<span>Horoskop od 29. dubna: Váhy mají zbystřit, Štíři najít toleranci a Býci se zklidnit</span>

Horoskop od 29. dubna: Váhy mají zbystřit, Štíři najít toleranci a Býci se zklidnit

Móda

<span>Nejlepší sukně letošního léta: Do módy se vrací kousek, který jsme nosili v roce 2000</span>

Nejlepší sukně letošního léta: Do módy se vrací kousek, který jsme nosili v roce 2000

Cestování

<span>VHS, diskety a další. Zavzpomínejte na věci, které dnešní děti už neznají</span>

VHS, diskety a další. Zavzpomínejte na věci, které dnešní děti už neznají