Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Tradiční lokše

Už se vám peče v troubě martinská husa? V tom případě je ta správná chvíle udělat si lokše. Tak jak je dělávaly naše venkovské babičky. Správná lokše má být skoro průsvitná. A bez vypečeného husího sádla se rozhodně neobejde.

Redakce Marianne | 11. 11. 2014

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: podle množství

1kg brambor

300g hladké mouky

sůl

1) Brambory uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat, až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak postupným přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučněném stole vyvalujte tenké placky. 

2) Lokše pečte nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma? Postačí i běžná pánev. Jen z ní pravidelně odsypávejte opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat.

3) Lokše potírejte vypečeným husím sádlem. Budou díky tomu krásně šťavnaté.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Zábava
Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Podzim v televizi: ČT na podzim nabídne StarDance, pokračování Docenta nebo život Bedřicha Smetany

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Dům
V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům