Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Tradiční lokše

Už se vám peče v troubě martinská husa? V tom případě je ta správná chvíle udělat si lokše. Tak jak je dělávaly naše venkovské babičky. Správná lokše má být skoro průsvitná. A bez vypečeného husího sádla se rozhodně neobejde.

Redakce Marianne | 11. 11. 2014

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: podle množství

1kg brambor

300g hladké mouky

sůl

1) Brambory uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat, až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak postupným přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučněném stole vyvalujte tenké placky. 

2) Lokše pečte nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma? Postačí i běžná pánev. Jen z ní pravidelně odsypávejte opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat.

3) Lokše potírejte vypečeným husím sádlem. Budou díky tomu krásně šťavnaté.

Související články

Rodina a děti
Jak udržet ve vztahu jiskru a posílit intimitu a romantiku? Stačí se řídit několika snadnými tipy

Jak udržet ve vztahu jiskru a posílit intimitu a romantiku? Stačí se řídit několika snadnými tipy

Zahrada
Domácí postřik proti mšicím: Zabojujte s nimi levně a bez silné chemie

Domácí postřik proti mšicím: Zabojujte s nimi levně a bez silné chemie

Dům
Prozkoumejte s námi venkovské sídlo ze 14. století v Jižních Čechách: Skrytý klenot  s historickým šarmem a moderním komfortem

Prozkoumejte s námi venkovské sídlo ze 14. století v Jižních Čechách: Skrytý klenot  s historickým šarmem a moderním komfortem

Krása
Nejsladší letní parfémy roku 2024 podle Marianne: Zamilujte si vůně svěžích květin a čerstvého ovoce

Nejsladší letní parfémy roku 2024 podle Marianne: Zamilujte si vůně svěžích květin a čerstvého ovoce