Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Norská horská zimní chata pokračuje v tradici

V oblíbeném lyžařském středisku před několika lety vyrostla moderní dřevostavba. Pětičlenná rodina zde našla ideální místo, kde mohou společně trávit volný čas.

Terezie Benoni | 23. 12. 2020

Prázdninový dům se nachází v blízkosti vesnice Geilo, oblíbené lyžařské destinace v norském údolí Hallingdal. Kolem chaty je spousta lyžařských středisek, hned vedle areálu je freestylový terénní park. Mimo zimní období poskytují hory vynikající turistické možnosti a další sportovní aktivity. Architekti ze studia Reiulf Ramstad Architects dostali za úkol vytvořit místo, kam bude s radostí jezdit pětičlenná rodina. Vznikla moderní dřevostavba se čtyřmi ložnicemi, samostatným obývacím pokojem, jídelnou, společenskou místností pro mladé a mezipatrem pro mladší děti. Kromě hlavní budovy je zde menší přístavba, kde mohou ubytovat prarodiče a návštěvy.
 

Mohlo by se vám líbit

Venkovský dům vyzdobený v retro stylu

Je to už pár let, co se Marie začala zajímat o retro nábytek a dekorace. Nejdřív jimi vyzdobila svůj dům a pak začala provozovat speciální obchod.
mariannebydleni.cz

Časem získá patinu

„Odpovědí na toto zadání byla dřevostavba v čistém dekoru, s nepřerušeným pláštěm ze dřeva na vnějších stěnách a na střeše, která postupem času získá šedou patinu. Objem se skládá z hlavního tělesa, ve kterém jsou převážně ložnice. Ty kopírují přirozené obrysy krajiny a jsou rozděleny na dvě obytné zóny,“ vysvětlují autoři projektu. „Použití více úrovní umožňuje, aby se budova přizpůsobila sklonu terénu. Do domu se vstupuje zaskleným prostorem haly s leštěnou betonovou podlahou. Pak vystoupáte po schodišti a otevře se před vámi velkorysý obytný prostor s otevřeným krovem vysoko do štítu.“ Jednotlivá křídla stavby a různé úrovně podlah oddělují funkční zóny. Kuchyň je srdcem domu. Dominantní je pracovní ostrůvek s železobetonovou deskou, která je na druhém konci ukotvena oboustranným krbem. Po několika schodech vejdete do jídelny a obývacího pokoje.

Galerie: Norská moderní dřevostavba
Mohlo by se vám líbit

Může být barva Vánoc modrá?

Při vánočním dekoru se nemusíme omezit na osvědčenou klasiku. Tento dvousetletý anglický dům se na Vánoce zahalí do modrých tónů, které mu sluší.
mariannebydleni.cz

Jedinečné výhledy

Architekti si dali velikou práci s tím, aby jednotlivé prosklené plochy této dřevostavby umístili tak, aby rámovaly nádherné výhledy. Zvýšená úroveň obývacího a jídelního prostoru poskytuje svým obyvatelům soukromí, k čemuž přispívá dostatek výklenků k sezení ve vnějších stěnách. Vnitřní podlaha, stěny a strop jsou homogenně obloženy truhlářským dřevem bez suků. Veškeré rámy dveří a oken jsou skryté, dveře byly vybrány posuvné. Čistota prostoru tak není ničím narušena. Z úzké chodby v hlavní budově vedou dveře do jednotlivých ložnic a do koupelny se saunou. Každá z dětských ložnic má patrovou palandu pro návštěvy. Tato horská chata je pokračováním tradičního norského stavebnictví ve své jednoduché formě, v citlivém výběru materiálů a zejména v tom, jak je stavba citlivě zasazená do okolní krajiny a reaguje na její kontext.

Mohlo by se vám líbit

Mladí manželé postavili svůj vysněný domek na stromě

Na stavbu použili místní materiály, zapojili širokou rodinu i přátelé. Výsledkem je klasický rodinný dům s jediným rozdílem. Je totiž na stromě.
mariannebydleni.cz

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu