Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Do 2+kk bylo potřeba vměstnat čtyř až pěti člennou rodinu

Info ikona
Do 2+kk bylo potřeba vměstnat čtyř až pěti člennou rodinu

Mladá rodina potřebovala radikálně upravit svůj byt tak, aby měli dostatek soukromí, ale také velkorysý prostor na trávení společných chvil. K tomu bylo nutné maximalizovat úložné místo bez toho, aby byl interiér zbytečně zahlcený nábytkem.

Terezie Benoni | 20. 02. 2024

„Klienti nás oslovili v momentu, kdy si v developerském projektu v Praze pořídili malý byt pro svou rodinu. Výběru této konkrétní nemovitosti předcházela myšlenka investorů na změnu životního stylu, a to zejména s ohledem na dlouhodobou udržitelnost a minimalismus,“ vysvětlují architektky Jaroslava Hájková a Hana Šmejkalová pracující pod hlavičkou ateliéru VARIETÉ DESIGN. „Dostalo se nám tedy do rukou 70 m² se základní dispozicí 2+kk, do které bylo třeba vměstnat čtyř až pěti člennou rodinu a to tak, aby měli rodiče vlastní soukromí, děti svůj vlastní pokoj, a protože rodina tráví hodně času společně, tak také společný prostor pro všechny. Rodina navíc měla několik specifických požadavků, které bylo třeba zohlednit. Mimo jiné přání, aby postel rodičů byla směrována na okno, tedy do zeleně, aby v bytě vznikl plnohodnotný pracovní stůl pro práci z domova, aby se do kuchyně vešla maminka se všemi malými pomocníky a v neposlední řadě také maximalizace uzavřených úložných prostor bez zahlcení bytu nábytkem.“

Galerie: Stylový interiér pro mladou rodinu
Mohlo by se vám líbit

Herec Štěpán Benoni nás exkluzivně pozval na návštěvu svého vysněného kanadského srubu na Šumavě

Splněný sen. Tak bychom mohli v jednoduchosti popsat bydlení herce Štěpána Benoniho a jeho ženy Vlaďky, kteří se před několika lety rozhodli opustit rušný městský život a raději pořídit dřevostavbu, dva psy a dva koně. Jaké výzvy na ně čekaly?
marianne.cz

Inspirovali se Skandinávií

Původní obývací pokoj byl vzhledem k celkové velikosti bytu poměrně rozsáhlý, navíc disponoval velkými okny hned na třech stranách což umožnilo vestavět do tohoto prostoru v podstatě plnohodnotnou ložnici. „Její oddělení od obytného prostoru jsme se rozhodly řešit nábytkovými sestavami na míru, čímž jsme získaly velké množství tolik potřebných úložných prostor a také skleněnou příčkou, aby do prostoru kuchyně, nyní trochu „zahnané do kouta“, nadále proudilo denní světlo,“ popisují autorky projektu. V rámci komody pod oknem v ložnici se navíc podařilo vestavět pracovní místo, které v době, kdy není využívané, je kompletně uzavřené ve skříňce, a tedy vizuálně nijak neruší celkový dojem. Přáním majitelů bylo směřovat stylově ke skandinávskému stylu bydlení s velkým důrazem na přírodu a zeleň, která by se v interiéru prolínala s bohatou zelení za okny bytu. „Vzhledem k tomu, že v době koupě bytu byly již hotové nejenom koupelny, ale také dřevěné podlahy a osazeny interiérové dveře, klienti do tohoto nechtěli již zasahovat, a bylo tedy nutné navázat celkovou barevnost na stávající vybavení. Velmi teplé tóny přírodního dřeva a chladné tóny šedého betonového dekoru jsme doplnily zejména světlými barvami – bílou a béžovou se strukturou betonové stěrky, a navíc drobnými detaily v černé barvě, která akcentuje pouze určité momenty interiéru. Celkově se nám podařilo docílit funkčního, a hlavně světlého interiéru s překvapivým množstvím úložných prostor bez toho, aby byl byt na první pohled zahlcen nábytkem.“

Zdroj informací: VARIETÉ DESIGN s.r.o., Interiér roku, interierroku.cz

 

Mohlo by se vám líbit

Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
marianne.cz
Zdroj článku