Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Pouze třicetimetrový interiér se pod rukama šikovných architektů změnil v moderní vzdušný apartmán, kde se nemusíte bát pohostit a nechat přespat návštěvu. Jak se jim to podařilo?

Terezie Benoni | 17. 06. 2024

Apartmán, do jehož rekonstrukce se s radostí pustili architekti Richard Kilo a Matej Honč, je jakýmsi víkendovým loftem v blízkosti historického centra Bratislavy. V původním stavu to byla spíše neforemná „cela“. Architektům se ale podařilo najít její skrytý potenciál, kterým je především krásný výhled na secesní památník s názvem „Modrý kostel“. Prioritou při tvorbě návrhu tohoto interiéru nebyl špičkový design, ale pohodová atmosféra, kterou se zde snažili vytvořit. „Proto jsou použité materiály z velké části transparentní a funkční. Nechali jsme vyniknout otevřený prostor s vysokými stropy. Původní standardní dispozice nabídla samostatnou koupelnu a kuchyň na opačné straně příčky. Odstranili jsme strop, reorganizovali technickou infrastrukturu a vložili jsme do interiéru mezipatro, díky kterému vznikl plnohodnotný byt,“ pochvalují si autoři projektu, kterým se podařilo vytvořit samostatnou noční zónu, do které vejdete po plnohodnotném schodišti.

Galerie: Třicetimetrový byt v Bratislavě

Čtěte také: Melancholický poklad na staroměstské půdě bývalé prádelny

Pro básnický ateliér nemůže být lepší místo. Myšlenky jsou vpité přímo do podstaty domu. Blízko nebi, s rušným městem u nohou.


Čarování s prostorem

Díky novému mezipatru se užitná podlahová plocha rozšířila o dalších patnáct metrů čtverečních. Koupelnu a kuchyň odděluje stěna z průsvitných skleněných tvárnic, takže se podařilo přivést světlo i do dřív tmavého kuchyňského prostoru a ten díky tomu vypadá opticky větší. Stejná stěna odděluje koupelnovou zónu se sprchou na opačné straně. „Byt je vybaven pouze nejdůležitějším nábytkem, za to mají jednotlivé kusy velkorysé rozměry. Místo tradiční pohovky je denní postel hluboká 1,2 metru, velké bílé stěny je možné použít jako promítací plátno místo velkého televizoru,“ popisují architekti ze studia Kilo/Honč. V patře je prostor na spaní, praktické police na oblečení a velký koberec pro každodenní lenošení. „Máme rádi, když v bytě nemusí být přísný pořádek a je možné interiér podle potřeby měnit. Takový prostor podporuje kreativitu a je fajn, když mění svůj charakter bez ztráty kvality.”

Čtěte také: Vydařená rekonstrukce příměstského domu v Lánech v retro-stylu

Zadáním pro architekty z Kaa Studio bylo navrhnout koncept celkové rekonstrukce příměstského domu v Lánech pro víkendové bydlení v retro-stylu. Vznikl tak jednoduchý, funkční a venkovský domek s jedinečnou atmosférou.
Zdroj článku

Související články

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Dům
Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Lidé a místa
Kousek Skotska uprostřed Čech: Martin s partnerkou opravovali venkovské stavení dlouhé čtyři roky a dnes vás zavede do daleké historie

Kousek Skotska uprostřed Čech: Martin s partnerkou opravovali venkovské stavení dlouhé čtyři roky a dnes vás zavede do daleké historie