Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Lidé a místa

Melancholický poklad na staroměstské půdě bývalé prádelny

Info ikona
Rekonstrukce staré půdy

Pro básnický ateliér nemůže být lepší místo. Myšlenky jsou vpité přímo do podstaty domu. Blízko nebi, s rušným městem u nohou.


Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 13. 06. 2021

Siegfried Morkowitz je americký novinář a básník žijící v Praze. Když hledal ideální místo pro svůj ateliér, našel půdu na Praze 1, která dokonale splnila zadání. „Siegfried nám ukázal svou báseň Incomplete Sentence čerstvě publikovanou v B O D Y magazine. Nejlépe prý vystihuje jeho náladu, lépe než jakékoliv zadání. Je lehce podzimní, lehce melancholická. Poklad na staroměstské půdě bývalé prádelny jsme viděli hned. Josefov přede dveřmi, pět pater schodů místo návštěvy tělocvičny, omítka nasáklá stoletím opakované očisty. Pro básnický ateliér nemůže být lepší místo,” popisují architekti ze studia COLL COLL. Přestavba půdy je součástí projektu The Emerald od Urbanium Concept, kde je každý byt staroměstského činžáku navržený v jiné atmosféře. Hlavním cílem projektu je vytvoření komfortního bydlení, a zároveň maximální zachování historických kvalit. „Proto jsme vše museli vymyslet tak, abychom udrželi neopakovatelnou náladu celého prostoru a zařídili pohodlné psaní, nebo občasné přespání,” doplňují autoři projektu.

Bydlení na třiceti metrech

Postel je nakonec největším objektem, který dělí prostor na několik pocitových místností. Užitná plocha ateliéru je 31 m² a celkové náklady na rekonstrukci byly 760 000 Kč. V interiéru najdeme porcelánové zásuvky a vypínače značky THPG, koupelna je vybavena retro výrobky značky Sapho, starý nábytek byl pořízen v antiku Spomyšl. Na třiceti jedna metrech čtverečních tu najdete obstojné bydlení včetně šatny, kuchyně, koupelny, pracovny i ložnice. Rozvody jsou přiznané v trubkách, je to přece prádelna. „Nábytek, který se ukrýval na vedlejší půdě, bylo potřeba trochu oživit a upravit. Skříň jsme museli přeříznout v půli, aby prošla dveřmi, do stolku zabudovat elektrický vařič, z prádelních kamen v rohu udělat dřez nebo ze dvou postelí udělat jednu nově polstrovanou jemným brokátem. Do tvrdého prostoru tak vstoupila měkkost a pohodlí. Vše, čeho se každodenně dotýkáme je nové, pozadí ale tvoří původní stav věcí. Téma očisty zůstává stále středobodem tohoto interiéru, vana stojí v prostoru na čestném místě přímo proti vstupním dveřím. Při koupeli je tak možné pozorovat nebe, a v zimě bílé květy, které na okno kreslí mráz,“ uzavírají spokojení architekti. 

Autoři projektu

Studio COLL COLL:

Ing. arch. Martin Gaberle, architekt
Ing. arch. Markéta Součková, architekt
Dipl. Arch. Krištof Hanzlík, architekt
Eliška Martínková, architekt
MgA. Vavřinec Veselý, architekt
Vanda Kotková, architekt

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion