Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům z 60. let se rozhodli opravit od podlahy: Dnes mohou majitelé v domě zestárnout i přivítat širokou rodinu

Starší pár si plánuje v domě zestárnout, zároveň je jim vlastní udržitelný způsob života. Jak se s těmito požadavky popasovalo architektonické studio Kevin Veenhuizen Architects?

Terezie Benoni | 22. 03. 2024

Manželé středního věku zdědili dům v nizozemském Uithoornu. Budova z šedesátých let potřebovala rekonstrukci. Noví majitelé se rozhodli opravit stavbu tak, aby byla udržitelnější. Ke spolupráci přizvali architekty ze studia Kevin Veenhuizen Architects. Ti vytvořili návrh nové přístavby s robustní dřevěnou fasádou, která obklopuje venkovní terasu. Centrální část domu byla ponechaná zcela otevřená a díky ní se interiér koupe v denním světle. „Garáž v zadní části domu jsme zkrátili o 4 metry, abychom vytvořili lepší propojení obytných částí se zahradou na boční straně. Také jsme chtěli design přizpůsobit krásné Magnolii, která roste přímo před přístavbou. Klikatý tvar přístavby určila právě poloha stromu,“ popisují architekti. Zrekonstruovaný dům má dnes obytnou plochu 219 m².

Galerie: ZigZag House od Kevin Veenhuizen Architects
Mohlo by se vám líbit

Hájenka z 18. století pamatuje hraběte Harracha

Typická krkonošská hájenka zde stojí už 245 let. Od té doby prošla jen minimálními úpravami a zachovala si své dobové kouzlo.
marianne.cz

Udržitelný a s ohledem na věk majitelé

„Vzhledem k tomu, že si naši klienti plánují v tomto domě zestárnout, udělali jsme vše pro to, aby jim byl interiér pohodlný i za pár let. Pokoj v přízemí tak může časem sloužit jako bezbariérová ložnice, stejně jako koupelna v přízemí,“ vysvětlují architekti. Barvy v zadní části domu jsou inspirované světle hnědým zdivem stávajícího domu a tmavě zelenou barvou vody rybníku, který tvoří hranici pozemku a jeho hladina se dá pozorovat z kuchyně i z obývací části. Hlavním materiálem je zde tmavé tropické dřevo Cumaru doplněné o žluto-šedé hliníkové rámy. Přední části domu zase dominuje světlý dub v kombinaci s červenou barvou. Tato místnost je využívána zejména v zimních měsících, protože je zde příjemné posezení u krbu. Dům je navržený jako maximálně udržitelný díky hybridnímu tepelnému čerpadlu v kombinaci se solárními panely, a především dobré izolaci. Přístavba má navíc zelenou střechu a terasa kolem domu je vyrobená ze 100 % recyklovaného plastu.

Mohlo by se vám líbit

Příběh hrdinů: Rodinný statek se proměnil v unikátní památník rodiny Mašínů a otevírá se veřejnosti

V roce 2017 získala paní Zdeňka Mašínová po téměř třiceti letech od pádu komunistického režimu rodný statek svého otce Josefa Mašína v Lošanech. Ve stejném roce vznikl spolek s cílem vytvořit zde veřejně přístupný Památník tří odbojů a jeho prostřednictvím uchovat památku a odkaz generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny, která ve 20. století přinesla velké osobní oběti v boji za vlast, svobodu a demokracii.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Dům
Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život

Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život

Dům
Neuvěřitelný projekt v Trnavě: Zapomeňte na tradiční domy, takhle má vypadat moderní bydlení

Neuvěřitelný projekt v Trnavě: Zapomeňte na tradiční domy, takhle má vypadat moderní bydlení

Dům
Překvapivá proměna stoletého domu v Košicích: Romantické bydlení se skandinávskými prvky

Překvapivá proměna stoletého domu v Košicích: Romantické bydlení se skandinávskými prvky