Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Mladé rodině navrhli pasivní dům, na jehož fasádu se dá kreslit

Chtěli ukázat světu, že nové domy mohou být sociálnější a mnohem pohostinnější, a to nejen pro své vlastní obyvatele, ale také pro celé sousedství. Jejich dům totiž může využívat i široké okolí.

Terezie Benoni | 4. 05. 2023

Belgie je jednou z nejhustěji osídlených oblastí. Tato místa jsou navíc rozptýlená, špatně využívaná a země dospěla do bodu, kdy plány územního rozvoje, často založené na soukromém vlastnictví pozemků, přestávají fungovat. Zkrátka místo pro život začíná být velice omezené a je potřeba k němu přistupovat citlivěji. Přesně to měli při svém návrhu na paměti architekti ze studia BLAF Architecten. Ambicí jejich projektu v Asse nebylo kritizovat tuto situaci, ale prozkoumat alternativní a pozitivní přístup k věci. Pokusit se způsobit změnu v chování, které tento problém vytvořilo. Při návrhu rodinného domu se pokusili ukázat kreativní schopnosti architektury nejen v oblasti prostoru, ale také v sociální, ekologické, prostorové, sociální a ekologické úrovni.

Galerie: Pasivní dům s textilním pláštěm
Mohlo by se vám líbit

Aby postavili vysněný dům v Beskydech, museli vyvinout skutečně velké úsilí

Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo snadné. Jednoduchý dům stojí na pomezí zástavby a krajiny a svým obyvatelům nabízí zázemí pro tvorbu a život.
marianne.cz

Pro rodinu i sousedy

Pozemek domu se nachází na zbytkové parcele v sídlišti ze 60. let. Tím, že je přední dvůr domu navržen jako polo veřejné hřiště a přední fasáda domu je využita jako kreslicí tabule, se tento dům stává sociálnějším a pohostinnějším pro celé sousedství. Nečekané vytvoření polo veřejného prostoru narušuje rigidní představy o soukromí na větším sídlišti. „Topografie a orientace pozemku a principy pasivního domu vedly k efektivnímu návrhu pláště, který ztělesňuje transparentnost, flexibilitu a interakci domu,“ uzavírají BLAF Architecten.

Mohlo by se vám líbit

Využili opuštěnou prastarou stodolu a přestavěli ji na moderní rodinný dům

Bývalá farma na Islandu stála dlouhé roky zapomenutá, obklopená horami, loukami s výhledem na kouzelný fjord a moře. Cílem architektů bylo vytvořit nový domov pro rodinu a umělecké studio, aby mohli jeho majitelé jednoduše pracovat na dálku.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Odhalení interiéru snů: Dům ze 17. století spojuje historické dědictví s moderním designem

Odhalení interiéru snů: Dům ze 17. století spojuje historické dědictví s moderním designem

Dům
Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Dům
Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Dům
Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem