Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

V Brně vyrostl bytový dům pro ty, kteří by si jinak vlastní bydlení nemohli dovolit

Info ikona
Barbora Kudelová

Novostavba bytového domu je navržena jako sociální nájemní bydlení se startovacími byty pro mladé rodiny a osoby s omezenou schopností pohybu. Pro vytvoření tohoto domu si město Brno vybralo architektonické studio CL3.

Terezie Benoni | 1. 06. 2023

„Zadáním klienta, v tomto případě města Brna, bylo vytvořit dostupné nájemní bydlení, jež reflektuje požadavky na současné potřeby obyvatel. Úkolem bylo navrhnout tedy startovací byty pro vymezenou skupinu obyvatelstva, jenž může být znevýhodněna např. pro získání úvěru v bankovním sektoru. Z toho mimo jiné vyplynulo, že důležitým aspektem při práci na zakázce byla finanční dostupnost její realizace. Použitím levných materiálů, absencí detailů a efektivním prostorovým řešením jsme se pokusili dokázat, že úspornost a kvalita obytného prostředí nemusí být vzájemně v rozporu,“ vysvětlují autoři projektu ze studia CL3. Novostavba je zasazena do proluky v ulici Bratislavská, kde svou polohou uzavírá nedokončený městský blok činžovních domů z předválečného období. V kontextu Brna se jedná o městskou část s neopakovatelným charakterem, kde v bezprostřední blízkosti centra města probíhá proměna tzv. brněnského „Bronxu“ v moderní rezidenční čtvrť. „Stavbu tvoří sedmipodlažní hranol, protkaný pravidelným rastrem čtvercových otvorů. Střídající se okna a lodžie přináší výraznou geometrickou plasticitu do jinak čisté kubické hmoty. Tu doplňuje pobytová, zelení osázená terasa na střeše garáží ve dvorní části parcely a atrium s ovocnými stromy. Sportovního ducha v kontrastu k přísně geometrické, čistě bílé fasádě stavbě, dodává rudá podlaha společných prostor chodeb a schodišť, která se vine celým domem od vstupní haly až po kruhový světlík prosvětlující schodišťovou halu v horním podlaží.“

Galerie: Bytový dům v Brně
Mohlo by se vám líbit

Nechybí parkování ani soukromý park

V přízemí budovy, hlavním vstupem bezprostředně navazujícím na ulici Bratislavskou, je navrženo technické zázemí domu (výměníková stanice, místnost pro uložení nádob na komunální odpad, úklidová místnost), příslušenství ubytovacích jednotek a nebytový prostor s hygienickým zázemím a denní místností personálu. Ve dvorní části 1 NP se nachází garáž pro potřeby obyvatel domu s devíti parkovacími stáními. Ve druhém nadzemním podlaží je kromě 3 ubytovacích jednotek navržena společenská místnost se vstupem na střechu garáže s extenzivním ozeleněním a parkovou úpravou. Dešťové vody jsou svedeny do podzemní akumulační nádrže, ze které je řešena zálivka vegetační střechy nad garáží, přebytky dešťových vod jsou vypouštěny s regulovaným odtokem do kanalizační sítě. V dalších pěti podlažích se nachází bytové jednotky o velikosti 1kk a 2kk. Největší jednotky orientované do dvora jsou upraveny pro užívání osob s omezenou možností pohybu a orientace. Vertikálně celým domem prochází schodišťová hala s výtahem zajišťujícím bezbariérové propojení všech podlaží.


 

O studiu:

Atelier CL3 je architektonickou a obchodní společností vzniklou v rámci platformy sdružení architektů, studia, laboratoře přesahující pouhé projektování. Naším hlavním mottem je, že „Architektura pro nás není honba za hezkým obrázkem, nebo rutinní továrna na sny. Máme radost a energii pokaždé, když je zadání až nesplnitelnou výzvou. Pracujeme v týmu s respektem k názoru druhých“. Pospolitost členů týmu, šíře názorů i dovedností, jakož i mezioborové přesahy v tvorbě, jsou základem naší práce. Základní členové týmu jsou Roman Gale, David Bureš a Radek Pasterný, které doplňují další spolupracovníci – nyní jsou to Petra, Kristýna, Adéla a Mirek.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku