Od rozteklé čokolády k patentu
Za vznik mikrovlnné trouby vděčíme americkému inženýrovi Percymu Spencerovi. Pracoval ve firmě Raytheon na vývoji radarových technologií, když si během jednoho experimentu všiml zvláštní věci. Čokoláda v kapse jeho pláště se náhle roztekla. Zjistil, že za to mohou mikrovlny, které vycházely z přístroje zvaného magnetron. Spencer začal experimentovat dál, mimo jiné s popcornem nebo vejci, a velmi rychle si uvědomil potenciál tohoto objevu pro ohřev potravin. Firma Raytheon následně 8. října 1945 podala patent na využití mikrovln k přípravě jídla. První komerční trouba byla obrovská. Vážila přes 300 kilogramů, byla téměř dva metry vysoká a stála několik tisíc dolarů. Určena byla hlavně pro restaurace, lodě či nemocnice. Do domácností se mikrovlnky začaly dostávat až v 60. a 70. letech.
Zajímavostí je, že na objevu mikrovln měl nepřímo podíl i český vědec Augustin Žáček, který ve 30. letech experimentoval s magnetrony a jeho práce inspirovala další vývoj v zahraničí.