Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jak vyčistit připálený plech z trouby? Pomůže vám soda, citron i starý dobrý popel

Připálený plech. Noční můra každého, kdo někdy pekl kuře, bublaninu nebo domácí pizzu. Někdy stačí chvilka nepozornosti, jindy prostě jen zapomenete dát dolů pečicí papír. A výsledek? Místo radosti z jídla zůstane v troubě tmavá, zažraná připálenina, která odolává i tomu největšímu odhodlání a drátěnce. Jenže pozor. Drhnout jako zběsilí a ničit si u toho plech i nervy není nutné. Stačí znát pár osvědčených babských triků. A hlavně nepanikařit.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Soda a ocet: základní dvojka z kuchyně

První pomoc je naštěstí jednoduchá a máte ji skoro vždycky doma. Jedlá soda, ocet, teplá voda a trpělivost. Na připálené místo dejte jedlou sodu nebo ocet. Obojí najednou nemá smysl, obě složky se navzájem oslabí a vy dosáhnete jen na pohled hezkého šumivého efektu. Přidejte horkou vodu a nechte to pracovat klidně přes noc. Ráno jen vezmete houbičku a většina připáleniny půjde dolů sama. Když ne napoprvé, dejte tomu druhou šanci. Plech vám za to poděkuje.

Mohlo by se vám líbit

Jarní úklid zahrady: Co udělat teď, aby vám bylo v létě blaze

Zahrada na jaře ožívá – a kdo má rád letní pohodu mezi záhony, měl by jí teď věnovat trochu péče. Jarní úklid není jen o shrabaném listí a prostříhaných keřích. Je to start sezony, který rozhodne o tom, jak bude zahrada vypadat v červnu, červenci nebo srpnu. Co je tedy potřeba zvládnout právě teď?
marianne.cz

Pára místo síly

Nechcete si hrát na chemika? Zkuste napařit. Do špinavého plechu nalijte trochu vody, troubu nastavte na nízkou teplotu (100–120°C) a nechte 20 minut. Pára změkčí připáleniny a pak je snadno setřete hadříkem. Funguje to i na mastnotu.

Káva, citron, sůl a jiné domácí zbraně

Možná vás překvapí, co všechno doma najdete. Třeba lógr z kávy. Po ránu ho nevyhazujte, je to přírodní peeling i na plech. Funguje taky sůl nebo citronová šťáva. Ta kromě odmaštění i příjemně voní. A pokud chcete něco extra, přidejte do směsi trochu octa a nechte působit.

Prášek do myčky? Jen opatrně

Silnější kalibr, když už nic nezabírá. Sáček prášku do myčky rozpusťte v horké vodě, nalijte na plech a nechte pár hodin odstát. Ale pozor. Nepoužívejte na teflon nebo keramiku, tam hrozí poškození. To už je poslední možnost, než plech pošlete do důchodu.

A co dělaly babičky? Popel!

Na chalupě jsme kdysi čistili všechno popelem. Jemný, suchý popel smíchaný s trochou vody vytvoří pastu, která funguje skoro jako čisticí písek – ale bez chemie. A překvapivě dobře. Pokud máte kamna nebo krb, vyzkoušejte.

Aby se to neopakovalo

Používejte pečicí papír nebo silikonovou podložku, hlavně u sladkých a mastných jídel. Když pečete něco, co teče. Třeba bůček nebo koláč s ovocem, klidně do rohu plechu nalijte trochu vody, aby šťáva nepřipalovala.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×