Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Češi se topí v únavě. Místo zdravé snídaně kofein a cukr. Biohacker a výživová specialistka radí, jak z toho ven

Češi mají méně energie než kdy dřív. Podle aktuálního průzkumu NMS Market Research pro značku Powerlogy trápí vyčerpání téměř každého bez ohledu na věk. Polovina lidí sahá místo kvalitní snídaně po kávě, energeťácích a cukru, zatímco skutečné příčiny jako stres, nevyvážený jídelníček a životní styl, zůstávají v pozadí.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 17. 10. 2025

Minimálně pět dní v týdnu úplně vyčerpaní. Takto to má 24 % dotazovaných Čechů. A i když si konečně dopřejí kvalitní spánek, necítí se lépe. Přesně tak popisuje svůj stav více než 50 % lidí. Únava se stala tichým, ale všudypřítomným problémem, který ovlivňuje naše vztahy, volný čas i výkon. A i když si to mnozí nechtějí přiznat, káva a energetické nápoje jsou spíš náplastí než řešením.

Info ikona
Průzkum únava a vyčerpání
Mohlo by se vám líbit

Snídaně jako ve Waldorf Astoria: Vejce Benedikt vypadá luxusně a chutná skvěle

Vejce Benedikt patří k nejoblíbenějším jídlům těch, kteří hledají vydatnou snídani. Málokdy chybí v jídelních lístcích vyhlášených „snídaňových“ podniků. Připravit si tuto pochoutku ale můžete i doma. Vypadá luxusně a chutná skvěle.
marianne.cz

Únava ovlivňuje vztahy i koníčky

Češi nejčastěji přiznávají, že únava omezuje jejich volný čas, vztahy a výkon v práci či ve škole. Polovina populace si stěžuje na špatnou náladu a podrážděnost. Nejvíce to pociťují ženy, které zároveň častěji hledají zdravější alternativy, od doplňků stravy, večerního digitálního detoxu až po dechová cvičení či superpotraviny. Všechny generace se shodují, že hlavním viníkem únavy je kromě nedostatku spánku také stres. Další příčiny se pak liší. Zatímco Baby Boomers přiznávají, že je unavuje hlavně pracovní zátěž, u mileniálů hraje významnou roli nevyvážená strava a generace Z pak viní i čas strávený u obrazovky.

Káva, cukr a energeťáky místo snídaně

Podle průzkumu vypijí Češi v průměru šest šálků kávy a tři energetické nápoje týdně. Často sahají po rychlé dávce energie už ráno. Místo vyvážené snídaně volí energeťák nebo sladkost. Krátkodobě to možná pomůže, ale dlouhodobě vede tato strategie jen k dalšímu kolísání energie během dne. „Únava, která trápí většinu populace, není náhoda. Je to důsledek přetížení, nekvalitního jídla a nedostatku pohybu i odpočinku. Dobrá zpráva je, že řešení máme. Skutečné jídlo, každodenní přirozený pohyb, více klidu a méně umělých stimulantů. Nejsou to zázraky na počkání, ale fungují dlouhodobě a bez vedlejších účinků. Je čas přestat hasit únavu energeťáky a cukrem a začít stavět na té nejlepší stravě a péči o své tělo,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Info ikona
Průzkum únava a vyčerpání

Mladí paradoxně nejvíce vyčerpaní a nejotevřenější změnám

Průzkum odhalil jeden z největších paradoxů. Nejvíce vyčerpaně se cítí mladí lidé z generace Z, a to i přesto, že často spí dostatečně. Nejčastěji viní stres, čas strávený u obrazovek a nevyvážené stravování. Zároveň ale právě oni nejčastěji volí aktivní řešení, ať už je to sport, zdravější jídlo nebo superpotraviny. „Tento rozpor ukazuje, že se mladí snaží doplnit energii různými způsoby, od zdravých po zcela nevhodné. Přitom právě u mladých je největší šance k trvalé změně, pokud začnou sázet na vyvážený jídelníček. Vyčerpání totiž nevyřešíme instantním doplněním energie. Potřebujeme optimalizovat životní styl tak, aby byl dlouhodobě udržitelný,“ doplňuje Dušan Plichta, zakladatel značky Powerlogy a biohacker.

Superpotraviny a vědomá strava jako alternativa

Pětina lidí by podle průzkumu byla ochotna zařadit do svého života superpotraviny. Tento trend je více patrný hlavně u žen a mladších generací. Zatímco kofein či cukr přinášejí jen krátkodobý efekt, kvalitní potraviny s vysokou nutriční hodnotou pomáhají budovat stabilní energii, která stojí na pevných základech. Odborníci se shodují. Řešení únavy není v instantním doplňování energie, ale v celkovém přenastavení životního stylu. Malé, ale důsledné kroky – lepší snídaně, více pohybu, omezení digitálního stresu – dokážou změnit nejen energii, ale i celkovou kvalitu života. „Fenomén, který nazýváme pandemie vyčerpání, je pro nás výzvou, ale i příležitostí začít hledat dlouhodobá řešení. Kvalitní funkční potraviny a superfoods mohou lidem dodat energii, která stojí na pevných základech, nejen na kofeinu,“ uzavírá Dušan Plichta.

Zdroj: Powerlogy.cz

Mohlo by se vám líbit

Nikdy nedávejte kaktus do ložnice, dětského pokoje ani obýváku. Ničíte si spánek a přitahujete hádky

Kaktusy jsou oblíbenou a nenáročnou pokojovou rostlinou, ale podle učení feng shui mohou být v interiéru také zdrojem negativní energie. Jejich pichlavé trny s sebou nesou jistá rizika, zároveň však nabízejí praktické využití, jako je například pohlcování elektrosmogu. Klíčem k úspěchu je proto jejich správné umístění, které se liší podle místnosti.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×