Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Konec nervům při loupání vajec? Stačí použít geniální fígl a vajíčko vám prakticky samo vyklouzne ze skořápky

Asi to znáte. Uvaříte si vajíčka natvrdo, ale při loupání se vám polovina bílku přilepí na skořápku a výsledek je všechno, jen ne dokonalý. Naštěstí existuje několik osvědčených triků, díky kterým budou vaše vajíčka vždy hladká a bez jediné chybičky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 16. 10. 2025

Jednou z nejlepších metod, jak zajistit snadné loupání, je vaření v páře. Do hrnce nalijte asi 2–3 centimetry vody, vložte napařovací košík a na něj položte vejce. Ta se tak uvaří rovnoměrně, aniž by popraskala, a skořápka půjde lépe dolů. Pokud dáváte přednost klasickému vaření ve vodě, pamatujte na jedno klíčové pravidlo. Vkládejte vejce až do vroucí vody, nikoliv do studené. Tepelný šok způsobí, že se bílkoviny rychleji srazí a nepřilnou tolik ke skořápce. Ať už vaříte v páře, nebo ve vodě, nejdůležitější krok přichází hned po uvaření. Vejce okamžitě přendejte do mísy s ledovou vodou a nechte je zcela vychladnout. Díky tomu se vnitřní blána oddělí od skořápky a máte polovinu úspěchu. 

Info ikona
Loupání vajec na tvrdo
Mohlo by se vám líbit

Snídaně jako ve Waldorf Astoria: Vejce Benedikt vypadá luxusně a chutná skvěle

Vejce Benedikt patří k nejoblíbenějším jídlům těch, kteří hledají vydatnou snídani. Málokdy chybí v jídelních lístcích vyhlášených „snídaňových“ podniků. Připravit si tuto pochoutku ale můžete i doma. Vypadá luxusně a chutná skvěle.
marianne.cz

Osvědčené triky pro samotné loupání

Samotné loupání si můžete ještě více usnadnit. Zkuste do vody při vaření přidat lžičku jedlé sody. Zvýší její pH a zabrání přilepení bílku. Když je čas na loupání, pusťte si slabý proud studené vody. Vejce lehce naklepněte a začněte ho loupat pod tekoucí vodou, která se dostane pod skořápku a pomůže ji hladce oddělit. Existuje i méně obvyklý trik. Naťukněte vajíčko na obou koncích, na jednom z nich odloupněte malý kousek skořápky a do dírky silně foukněte. S trochou cviku vajíčko doslova vyklouzne ven. Klíčem k úspěchu je tedy kombinace správného postupu při vaření a následného rychlého zchlazení. S těmito tipy se už nebudete muset trápit s potrhanými vajíčky.

Zdroj: sieposteteinrezept.de, kuchnia.wp.pl

Mohlo by se vám líbit

Víte, jak správně skladovat vejce? Poradíme, kam je v lednici nikdy nedávat a jaká teplota jim svědčí

Vejce jsou v kuchyni naprostým základem, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak je vhodně skladovat? Správná péče má přitom zásadní vliv nejen na jejich čerstvost a bezpečnost, ale i na chuť vašich pokrmů.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×