Proč to tak dobře funguje?
Princip je jednoduchý a spočívá v kombinaci tepla a vlhkosti. Horká pára zvyšuje teplotu mastnoty a připálenin, čímž snižuje jejich přilnavost k povrchu. Zároveň proniká do mikroskopických trhlin, doslova nečistoty „nadzvedává“ a usnadňuje jejich odstranění. Oproti klasickému zalití vroucí vodou má pára tu výhodu, že působí cíleněji a nezatěžuje nádobí velkým objemem vody. Další předností je bezesporu šetrnost k choulostivým povrchům. Vyhnete se drátěnkám, a tedy i riziku poškrábání. Často si vystačíte jen s vodou, což omezuje použití chemie, a většinu práce za vás odvede teplo, takže se méně nadřete. Na druhou stranu, napařovač není všemocný. Nezachrání roky zanedbané nádobí se silnou vrstvou napečené špíny a neopraví již poškozený povrch. Pára nahrazuje především úmorné drhnutí, ale nenahradí finální umytí nádobí saponátem a vodou. Protože používáte elektrický přístroj s horkou párou v blízkosti vody, je nutné dbát na bezpečnost. Chraňte si ruce před opařením, pracujte na stabilním povrchu a dejte pozor, aby se kabel či tělo přístroje nedostaly do kontaktu s vodou.