Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Sbohem nudné marmelády: Kaki džem je nová podzimní senzace, která vás dostane svou chutí a jednoduchostí

Podzimní ovoce kaki, známé také jako tomel či churma, je pro svou medově sladkou chuť a jemnou dužinu jako stvořené pro výrobu domácích džemů a marmelád. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší každého milovníka sladkých pomazánek. Pojďme se podívat, jak na to.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 22. 10. 2025

Kaki, známé také jako tomel nebo churma, je sladké oranžové ovoce pocházející z Asie. Jde o plod stromu tomel japonský a pro své výživové hodnoty se hojně používá jako zdravá svačinka. Je bohaté na vitamíny (A, C, E, K, B), minerály (draslík, hořčík, vápník, železo) a antioxidanty a má blahodárné účinky na zrak, trávení a imunitní systém. Zralé plody jsou sladké a jemné, zatímco nezralé mohou být svíravé kvůli obsahu tříslovin. Kromě názvu tomel a churma se pro něj používají i další jména jako „čínská švestka“, „medové jablko“, „šaronské ovoce".

Info ikona
Kaki džem
Mohlo by se vám líbit

Zapomeňte na přeslazené marmelády. Vyzkoušejte domácí jablečné želé, které je hotové hned

Jablečné želé je tradiční pochoutka s jemnou a čistou chutí, která skvěle vynikne na čerstvém pečivu, ale i v nečekané kombinaci se sýry nebo masem. V posledních letech se opět vrací do našich kuchyní jako chytrý způsob, jak bezezbytku využít celou úrodu jablek, včetně těch, která se pro svou nedokonalost nehodí k přímé spotřebě. Díky spojení moderních a tradičních postupů je jeho výroba snadná a výsledek zaručeně potěší.
marianne.cz

Vyrobte si lahodný džem krok za krokem

K přípravě budete potřebovat zhruba 600 g zralého kaki, 150 g třtinového cukru, jeden celý svitek skořice a šťávu i kůru z jednoho citronu. Pro svěžejší chuť můžete přidat i 100 ml pomerančového džusu. Nejprve kaki důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud máte ovoce velmi měkké a zralé, můžete ho i se slupkou pouze rozmixovat. Všechny připravené suroviny vložte do hrnce a na středním plameni za občasného míchání zahřívejte, dokud se ovoce zcela nerozvaří. Pro jemnější konzistenci můžete směs projet tyčovým mixérem. Následně přidejte želírovací cukr nebo pektin podle návodu na obalu a vařte ještě 3 až 5 minut, dokud džem nezačne houstnout. Správnou konzistenci snadno otestujete tak, že malé množství džemu kápnete na vychlazený talířek, pokud kapka rychle ztuhne a nestéká, je hotovo. Horký džem ihned plňte do čistých, sterilizovaných sklenic, pevně je uzavřete a na 5 až 10 minut otočte dnem vzhůru.

Nebojte se experimentovat. Vyzkoušejte další varianty a chutě

Pokud máte rádi kombinaci více druhů ovoce, zkuste džem z kaki a kiwi. Na tuto variantu budete potřebovat stejný díl obou plodů, například 500 g kaki a 500 g kiwi, šťávu z citronu a želírovací přípravek. Postup je velmi podobný, jen smícháte rozmixované kaki s nadrobno nakrájeným kiwi. Fantazii se však meze nekladou. Pro milovníky slano-sladkých chutí je skvělou volbou voňavé chutney, ve kterém se kaki snoubí s červenou cibulí, zázvorem, kapií, ananasovým džusem a vinným octem. Pravou zimní atmosféru zase vykouzlíte džemem, do kterého přidáte physalis, špetku nového koření a vanilku, což zvýrazní jeho aroma a dodá mu slavnostní nádech.

Zdroj: masterclass.com, tsnotcomplicatedrecipes.com

Mohlo by se vám líbit

Tradiční moštování jablka promění v celoroční poklad plný vitamínů

Podzim na venkově voní jablky a kbelíky sladkého moštu. Lisování ovoce nebylo jen způsobem, jak zužitkovat úrodu, ale také příležitostí, kdy se rodina a sousedé sešli u jednoho stolu. Tradiční moštování se tak stalo rituálem, který spojuje generace a dodnes patří k nejkrásnějším venkovským zvykům.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×