Od jablka k dokonalému želé
- 2 kg jablek (ideálně směs zelených a červených, nemusí být vzhledově dokonalá)
- 1,5 l vody
- cca 1 kg cukru (množství závisí na objemu získané šťávy, obvykle v poměru 1:1)
- šťáva z 1–2 citronů
Vše začíná přípravou jablek, která stačí pouze omýt a nakrájet na kousky. Rozhodně je neloupejte ani nezbavujte jádřinců, právě slupky a semínka jsou největším zdrojem cenného pektinu. Nakrájená jablka vařte ve vodě tak dlouho, dokud úplně nezměknou. Poté přichází nejdůležitější fáze pro dosažení čiré barvy. Směs sceďte přes čisté plátýnko nebo speciální sáček na želé. Klíčem k úspěchu je trpělivost. Nechte šťávu pomalu odkapávat, ideálně přes noc, a v žádném případě zbytky nevymačkávejte, jinak bude výsledný produkt kalný. Získanou čistou šťávu svařte s cukrem a citronovou šťávou (na každý litr přidejte přibližně 1 kg cukru). Během vaření se na povrchu bude tvořit pěna, kterou je dobré sbírat. Vařte, dokud směs nedosáhne správné konzistence. Snadno to ověříte jednoduchým testem. Kápněte trochu želé na studený talířek. Pokud kapka rychle ztuhne a při přejetí prstem se zvrásní, máte hotovo. Horké želé okamžitě plňte do čistých, předehřátých sklenic, pevně uzavřete a pro delší trvanlivost krátce zavařte.