Kdo někdy zažil moštování na dvorku, ví, že to není jen práce, ale především společenská událost. Zahrady se plní košíky jablek, ze stodoly se vynáší lis a drtič. A zatímco děti sbírají popadané plody, dospělí diskutují, jaká odrůda letos dává nejlepší šťávu. Moštování je tradice, která spojuje – stejně jako dřív, kdy se na venkově sousedé scházeli, aby si navzájem pomohli se zpracováním úrody. Jablka, která by jinak skončila na kompostu, se během jednoho odpoledne promění v desítky litrů lahodného nápoje. Každý, kdo se zapojí, si odnese svůj podíl. Někdo v petkách do mrazáku, jiný rovnou do demižonu na výrobu domácího cideru či vína. A ať už se mošt pije čerstvý, pasterovaný nebo zkvašený, vždycky chutná jinak než ten z obchodu. Má v sobě totiž chuť práce, sdílení a kousku rodinné historie.