Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Cukrovím provoněný rozhovor s Mirkou van Gils Slavíkovou

Info ikona
MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ

Držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art, porotkyně v pořadu Peče celá země, a především výborná cukrářka! Mirka van Gils Slavíková se v našem ryze vánočním rozhovoru rozpovídala o pečení cukroví, vánočních tradicích i štědrovečerní hostině.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Možná byste očekávali, že řeknu čtyřicet druhů, ale není tomu tak. Mým hlavním cílem je, aby se vše zkonzumovalo. Vážím si surovin, takže pečlivě promyslím, co si tento rok napeču, a pak jsou to samé dokonalé lahůdky. Nicméně, abych odpověděla, bude to asi deset druhů, nemrazím po svátcích a jsem ráda, zkonzumuje-li se vše.

Jaké cukroví máte nejraději? A kterému druhu jste naopak nikdy nepřišla na chuť?

Miluji vše kokosové, perníkové a rumové. Nemám vyhraněně druh, který mi nechutná. Já ráda poznávám nové. No, ale víte, jak to je, nejvíce chutná to, co nám napeče s láskou někdo jiný.

Držíte se klasických receptů na cukroví, nebo experimentujete třeba i se zahraničními recepty?

Se mnou to jde ještě dál a tak si vymýšlím i nové druhy cukroví. Nicméně lahůdky ze světa se na našem stole také objeví, ale i klasika musí být! Jako třeba vanilkové rohlíčky nebo úlky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jak to máte s hodováním na Štědrý den? Chcete vidět Zlaté prasátko?

Po celý Štědrý den je umírněné stolování, bezmasé. Ke snídani a k obědu nic velkého. Na stole máme vyskládané kousky cukroví a ty postupně doplňuji. Takže možná by to i bylo na Zlaté prasátko. No a večeře to je pak hlavní moment dne.

Z jakých dobrot se tradičně skládá váš štědrovečerní stůl?

Já Vánoce miluji, takže je to se vší parádou. Štědrovečerní tabule se skládá z rybí polévky, kapra, šneků, bramborového salátu a samozřejmě nechybí vánoční cukroví, jablečný štrúdl, vánočka a ovoce. 

Kdybyste měla strávit Štědrý večer v restauraci, do jakého podniku byste zavítala?

Vidíte, to by mě asi ani nenapadlo. Se synem Clarkem máme duet v kuchyni, vaříme, pečeme, povídáme si u toho a o to nemůžeme přijít. Celý rok se na to těšíme.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jakou vánoční pohádku si nikdy nenecháte ujít?

Vždy nové televizní pohádky. 

Dodržujete nějaké vánoční tradice?

Už jsem říkala, že miluji Vánoce? Celý advent je pro mě nejúžasnější část roku. Pečeme, vaříme, zapalujeme svíčky a v neposlední řadě vaříme punč. Pak se zdobí stromek, krájíme jablíčka a posloucháme koledy. Opravdu si to užíváme se vším všudy. Vánoce jsou krásné svátky.

Jakou kuchařku si letos přejete najít pod vánočním stromečkem?

Největší radost mi udělají kuchařky z první republiky.

A jakou kuchařku naopak letos darujete svým blízkým a přátelům?

Tak to je jasná volba, no přeci mou novou cukrářskou knihu Famózní! 2. Ta bude dělat radost pod stromečkem mnoha lidem i přátelům.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit

Nové české kuchařky, které vám zpříjemní podzimní čas v kuchyni

Dny se zkracují, venkovních aktivit ubývá, a tak mnoho z nás našlo útočiště v kuchyni. Pokud ale točíte deset receptů do kolečka, pak si k ruce vezměte čerstvě vydané kuchařky plné tradičních i netradičních receptů. Už teď vám můžeme prozradit, že letošní „úroda“ českých kuchařek je velmi kvalitní.
marianne.cz