Přejít k hlavnímu obsahu
Časopis

Květnové číslo Marianne Venkov & styl právě vyšlo a nabízí nejen bylinného rádce…

Květnové slunce už hřeje a víc láká do zahrad, na výlety, ke koukání do mraků i na zem na hemžící se brouky. Stejně vyvolává chuť vytvářet z čerstvě rozkvetlých květin krásná zákoutí či odjet na víkend do chalupy, kterou taková babičkovská květena „objímá“.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Terezie Benoni | 17. 04. 2025

BYDLENÍ

Klid na dvorku šumavské tety

Manželé Vlkovi, milovníci Pošumaví a Šumavy, se rozhodli chalupařit těmto lokalitám blíž. Koupili domek ve vesničce Chlumany. Ten přestavěli, později se do něho nastěhovali i se syny natrvalo… a pak přikoupili hned vedle ještě domek, ze kterého vykouzlili chalupu na pronájem. Návštěvníci tu mají klid i servis jako u venkovské tety. A děti ráj plný domácích zvířat i dobrodružnou zahradu. 

Info ikona

TRADICE

Když si chasa zdobí máji...

Máje, májka, mája… očištěný a ozdobený kmen stromu, který se vztyčuje v centru vsi je její chloubou po čas oslav příchodu jara. Během něj se tančí, zpívá, vyznávají se city… Kde se takový květnový zvyk vzal? Co znamená? A jak na něm participují dívky, jak mladí muži nejen ve skanzenu Rochus?

Info ikona

DEKOR

Království za jeho vůni!

Šeříky mají neodolatelné barvy, ale hlavně specifickou vůni, která dokáže okouzlit, až zmámit… Květy šeříku přitahují pozornost nejen v přírodě, ale i ve váze, nebo v rozličných dekoracích na stole doma či terase. Navíc je lze vetknout (a též sníst) jako ozdobu na různé moučníky.

Info ikona

ŘEMESLO  

Muž, který má žinylku v srdci

Je jediným člověkem v Evropě, který dokáže ručně na tkalcovském stavu vyrobit žinylkové nitě! Technologii výroby žinylky, která přišla do Hlinska z Francie přes Vídeň, ale poté se odevšad vytratila, oživil po letech jejích zlatých časů. Josef Fidler se tak stal majitelem titulu Nositel tradice lidových řemesel. Tuto techniku po dohodě nejen ukazuje, ale na objednávku vytváří i plédy a šály, které okouzlovaly dámy nejen v salonu Hany Podolské

Info ikona

JÍDLO

Svěží zelená koule

Kedlubny jsou svěží, zdravé a hlavně chutné. To nejen v syrovém stavu! Z kedluben (zelených i fialových) se dají v kuchyni dělat mnohá jídla: polévky, nudle, řízečky… Kedlubny lze plněné zapékat, krájené na plátky gratinovat. „Kamarádí“ s česnekem, parmazánem, hráškem i lososem. Tak schválně…

Info ikona

FAUNA

Drobní, ale krásně červení!

Hmyz není vždy útočný a obtížný. Řada brouků je vůči lidem laxních, spousta jich raději uteče, ale na okouknutí stojí zato. Jejich krovky jsou parádně vybarvené, až ty barvy někdy ani nevypadají jako ryze přírodní. Ale jsou! Co víc, na zádech ti brouci nosí skvostné obrazce – mimikry.

Info ikona

… A NAVÍC NĚCO SPECIÁLNÍHO!

Recepty na léčivé čajové směsi

Směsi z léčivých bylinek, které umí chránit před nemocemi, nebo  je utlumit či zcela odehnat, se dají připravit snadno. Netřeba být  „baba kořenářka“, stačí pročíst recepty a správně podle nich namíchat hrst správných léčivek, stejně správně je zalít horkou vodou a pak... dle návodu užívat! První díl receptů na čaje plné mocné síly přírody najdete v tomto čísle. Na díl druhý se těšte v čísle červnovém!

Info ikona
Marianne je i na sociálních sítích:
×