Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Fialky potěší nejen vaše oko. Zkuste je využít třeba v kuchyni

Fialky v trávníku jsou znamením, že jaro je konečně tady. Křehké květy ale nemusíte jen obdivovat při procházce. Jsou jedlé a dají se skvěle využít i v kuchyni. Přidejte je do salátu, upečte s nimi sušenky nebo si z nich připravte domácí sirup. Jaro si zaslouží být cítit i na talíři.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Když se řekne fialky, většina z nás si vybaví jaro, rozkvetlý kout zahrady nebo něžnou vůni, která se nenápadně line vzduchem. Ale věděli jste, že fialka vonná (Viola odorata) není jen krásná a voňavá, ale i chutná? Je to jedna z mála květin, které můžete směle využít v kuchyni. A to jak pro ozdobu, tak jako opravdovou chuťovou složku. Fialky byly ceněny už ve středověku – nejen pro svou vůni, ale i pro léčivé účinky. Dnes se k nim vracíme s novou vlnou zájmu o divoké bylinky, jedlé květy a sezónní kuchyni, která ví, co zrovna roste. A fialky rostou právě teď.

Mohlo by se vám líbit

Zeměpisný kvíz: Vyznáte se dobře v hlavních městech? Přiřaďte je ke správným státům

Každá země má své hlavní město, které bývá často kulturním, politickým i turistickým středobodem. Některá jsou dokonce slavnější než samotné státy a každoročně přitahují miliony návštěvníků. Vyzkoušejte si náš kvíz a zjistěte, jak dobře se vyznáte v zeměpisu. Dokážete přiřadit hlavní města ke správným zemím, ať už se nacházejí v Evropě, Asii, Africe nebo Americe?
marianne.cz

Co všechno fialky umí? Chutnají, voní i léčí

Fialky mají jemně nasládlou chuť s nádechem medu a jejich vůně je typicky květinová, ale ne vtíravá. Obsahují vitamín C, slizy a třísloviny, které působí příznivě na dýchací cesty a trávení. Čerstvé květy jsou výborné do salátů, dezertů, limonád, ale i jako surovina na sirupy, želé nebo ozdobné kostky ledu. Zdravotní účinky? Fialky podporují vykašlávání, ulevují při nachlazení a prý i zklidňují nervy. A když je nasušíte, poslouží vám i v domácí čajové směsi.

Jak sbírat a připravovat

Fialky sbírejte nejlépe dopoledne za suchého počasí, ideálně v čistém prostředí mimo silnice a postřiky. Nepotřebují dlouhé omývání. Stačí je lehce oklepat. V kuchyni je využijte hned čerstvé, nebo je usušte ve stínu a uchovejte na později. Květy můžete také zamrazit do vody a vytvořit dekorativní led do letních nápojů. Důležité je zaměřit se na fialku vonnou, která je bezpečná k jídlu. Ne každá fialově kvetoucí rostlina je totiž jedlá, takže pokud si nejste jistí, raději se poraďte s atlasem nebo znalcem bylinek.

Info ikona

Nápady, jak fialky začlenit do jídelníčku

  • Fialkový sirup – svařte hrst květů s cukrem a citronem. Výsledný sirup je krásně růžový a voňavý. Skvělý do limonády, do čaje i na palačinky.

  • Bylinkový salát s fialkami – mladý špenát, polníček, kozí sýr a pár fialkových květů jako koruna krásy.

  • Fialkový cukr – smíchejte sušené květy s třtinovým cukrem, uchovávejte v uzavřené sklenici a používejte do pečení nebo jako ozdobu dezertů.

  • Máslové sušenky s fialkami – do těsta zamíchejte pár květů nebo je použijte jako ozdobu těsně před pečením.

  • Fialkový ocet – zalijte květy kvalitním jablečným octem a nechte odstát. Získáte krásně zbarvený ochucený ocet pro salátové dresinky.

  • Led s fialkami – květy vložte do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. Perfektní do domácí limonády nebo prosecca.

Fialky jako součást stylu života

Začlenění jedlých květů do kuchyně není jen o vaření. Je to návrat k pomalému, smyslovému a vnímavému přístupu ke každodennosti. Fialky nepotřebují složité recepty. Stačí je utrhnout, vnímat jejich barvu, vůni a chuť. Jsou krásným připomenutím, že příroda sama často nabízí to nejjednodušší. A zároveň nejkrásnější.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×