Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Lasagne z jedné pánve a bez zapékání: Jde to bezvadně a chutnají božsky

Lasagne vynalezli gurmáni starověkého Říma. Od té doby však tohle jídlo procestovalo a podmanilo si celý svět, vyvíjelo se a získalo nespočet variací. Dnešní recept přichází s nápadem, jak jednoduše připravit chutné lasagne na jedné pánvi a bez zapékání.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 9. 11. 2025

Lasagne jsou celosvětovým symbolem italské kuchyně. Jsou tak rozšířené a oblíbené, že mají i svůj World Lasagna Day, světový den lasagní, který se každoročně slaví 29. července. Stejně jako mnoho pokrmů, které „putují světem“, jsou i lasagne více odrazem lidské chuti a kuchařské fantazie, než přísným receptem. Jejich pravlastí je starověké Řecko, a to díky laganonu. Šlo o pláty těsta nakrájené na proužky (zřejmě šlo o první těstoviny), od kterých Římané pravděpodobně převzali název pro své lagane, základ budoucích lasagní. Šlo o zapékaný pokrm z tenkého těsta a masa. Jinak se o tomto průkopnickém jídle ví jen málo, pouze to, že vyžadoval přidání vepřového břicha a také ryby. Jeho základy položil Marcus Gavius Apicius, gastronomický znalec z 1. století n. l.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Boloňským špagetám svědčí správný poměr zeleniny i malá sklenka vína

Patří mezi charakteristické pokrmy italské kuchyně a jedny z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších po celém světě. Není divu, jde o jednoduché, rychlé, a přitom tak chutné jídlo! Jaké ingredience by v boloňských špagetách neměly chybět, připomíná dnešní recept.
marianne.cz

Na rajčata si lasagne musely pět století počkat

Od Apiciových lagane k dnešním lasagním byla cesta dlouhá. Pro současnou podobu a chuť přiložili ruku k dílu středověcí kuchaři, od dvora Fridricha II. v Palermu až po dvůr Anjouů v Neapoli. Na začátku 13. století je v knize Liber de coquina definován konečný recept. Nazývá se De lasanis. Vrstvy tenkého těsta, střídající se s vrstvami sýra a masa a spoustou bylinek. Chybělo rajče, které se do italské kuchyně dostalo o pět století později, ale podstata zůstává stejná. V dnešní době se italský způsob lasagní vyznačuje množstvím místních variací, které charakterizují dvě hlavní školy, boloňská a neapolská. Hlavní rozdíl mezi jejich lasagnemi spočívá v použitých surovinách a celkovém pojetí pokrmu. Mimo jiné rozdíly boloňská používá bešamel a mleté ​​maso, neapolská mnohem více rajčat a masové kuličky či velké kusy masa. Mezi těmito dvěma styly balancují například lasagne s pestem z Ligurie, s čekankou z Benátek, se špenátem z Abruzza, ze Sardinie s chlebem místo těstovin či s lilkem ze Sicílie. Lasagne na pánvi a bez zapékání si můžete snadno připravit podle dnešního receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Spaghetti alla carbonara? Půlhodinka práce a tradiční italská chuť

Úžasná klasika italské kuchyně, spaghetti alla carbonara, spojuje těstoviny s krémovou omáčkou z vajec, tvrdého zrajícího sýra, slaniny a čerstvě mletého pepře. Příprava je snadná a rychlá: dnešní recept si žádá opravdu jen půlhodinku práce.
marianne.cz

Recept na lasagne na pánvi

Seznam potřebných surovin

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 mrkve
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 300 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g rajčatové passaty
  • 5 plátků těstovin na lasagne
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • voda

Jak na to:

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme olej a dáme na něj restovat cibuli. Po pár minutách k ní přidáme prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Jakmile se česnek a mrkev rozvoní, přidáme do pánve maso. Osolíme, opepříme, posypeme sušenou bazalkou a restujeme do ztmavnutí masa. K masu vlijeme rajčatovou passatu a dusíme do změknutí masa. Průběžně kontrolujeme, promícháme a podle potřeby podlijeme vodou. Jakmile je maso měkké, přidáme do pánve na drobné kousky nalámané pláty těstovin na lasagne. Vaříme pod pokličkou dalších 8-10 minut, dokud nejsou těstoviny měkké. Na závěr posypeme strouhanou mozzarellou, necháme ji minutku rozpustit pod pokličkou a před podáváním dozdobíme nasekanou bazalkou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×