Recept na lasagne z těstovin
Seznam potřebných surovin
- 500 g kolínek (nebo druhu těstovin, které preferujete)
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 větší cibule
- česnek (podle chuti)
- 1 mrkev
- 1/2 bulvy menšího celeru
- 250 ml červeného vína
- 400 ml rajčatové passaty
- sůl
- mletý pepř
- italské bylinky
- kousek másla
- 200 g sýru eidam
- parmezán na posypání
- máslo na vymazání pekáče (nebo olej)
Bešamel (ale lze použít i kupovaný):
- 60 g másla
- 70 g hladké mouky
- 750 ml mléka
- 20 g cibule (není nutná)
- sůl
- mletý bílý pepř
- 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
Jak na to:
Nejprve uvaříme v osolené vodě těstoviny. Po uvaření scedíme a zatím necháme bokem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme. Přidáme k nim nadrobno nakrájenou mrkev a celer, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se zelenina nerozvoní. Poté přidáme mleté hovězí maso a kousek másla. Jakmile se maso zatáhne, přidáme italské bylinky, směs podlijeme vínem a rajčatovou passatou. V mezičase připravíme také bešamel. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme a necháme ještě asi 20 minut povařit. Do tukem vymazané zapékací mísy dáme nejprve vrstvu uvařených těstovin, pak vrstvu omáčky a bešamelu a zasypeme nastrouhaným sýrem. Toto vrstvení ještě jednou zopakujeme a na závěr posypeme ještě nastrouhaným parmazánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut, dokud není sýrová krusta pěkně dozlatova.