Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Lasagne z těstovin jsou jednodušší na přípravu, ale chuť mají bezvadnou

Lasagne jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších jídel spojovaných s italskou kuchyní. V dnešním receptu si připravíme jejich jednodušší formu, lasagne z těstovin.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 28. 05. 2025

Lasagne je tradiční pochoutka, kterou si v představách spojujeme především s Itálií. Ve skutečnosti má ovšem celkem dlouhý a zajímavý vývoj, s bohatou historii sahající až do antiky. První verze lasagní se skládaly z vrstev těstovin se sýrem a kořením, pečených v peci na dřevo. Jak lasagne získávaly na popularitě pro svou chuť a všestrannost, po celém světě se objevily nespočetné variace v závislosti na kuchyni a vlivech daného místa. V dnešní době jsou lasagne součástí jídelníčku milionů lidí po celém světě.  Vyskytují se skutečně v bezpočtu variací. To, co z nich dělá specifický druh jídla, jsou ale především dvě nezbytné,  zároveň používané omáčky, které je nutné připravit ze všeho nejdřív.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Co se zbytkem vařených brambor? Udělejte skvělé muffiny

Brambory patří k potravinám s opravdu pestrým a mnohostranným využitím. Náš dnešní recept na bramborové muffiny je jednou ze snadných a rychlých možností, jak využít vařené brambory k přípravě výborného občerstvení.
marianne.cz

Lasagne si drží přízeň strávníků po dlouhé generace

Historie tohoto pokrmu je hodně dlouhá. Název zřejmě pochází z řeckého slova lasana, které znamenalo nádobu nebo misku, ve které se vařilo jídlo. Starověcí Řekové toto slovo používali také pro jídla v dané nádobě uvařená. Římané tento termín a také způsob vaření přijali jako lasagnum. Existuje i jiná verze, a to že lasagne pocházejí ze slova „laganon“, což bylo ploché, čtvercové těsto z mouky a vody, které starověcí Řekové používali ve své stravě. V 11. století si první řečtí osadníci, kteří se přistěhovali do Itálie, přinesli s sebou i umění laganonu, který tu byl přejmenován na „laganum“. Další rozsáhlé zmínky o jídlech typu lasagní se objevují ve středověku a vedou až do současnosti. Údajně první písemný recept na lasagne byl v roce 1634 uveřejněn v Neapoli a byl i první, který obsahoval lasagne plněné strouhaným sýrem a následně zapečené. Nutno dodat, že tyto neapolské lasagne se zcela liší například od boloňské verze, která se vyvinula až v 19. století. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jednoduchá a zdraví prospěšná Popelčina hrachová polévka

Hrášek jako zelenina i hrách coby luštěnina by měly mít čestné místo v našem jídelníčku vzhledem k obsahu pro tělo potřebných vitaminů a minerálů, vlákniny i podílu bílkovin a antioxidantů. Jedním ze snadných a chutných receptů je Popelčina hrachová polévka.
marianne.cz

Jídlo s nekonečnou přizpůsobivostí každé chuti

Lasagne disponují obrovskou přizpůsobivostí různým stravovacím preferencím i omezením. Ať už dáváte přednost klasickým lasagním s masem, vegetariánské nebo veganské verzi, nebo dokonce luštěninovým variantám pro lidi s intolerancí lepku, vždycky se najde recept, který vám bude vyhovovat. Lasagne jsou vynikající volbou i pro sváteční stoly a zvláštní příležitosti, protože se dají snadno připravit ve velkém množství a umožňují snadnou úpravu podle různých chutí. Jsou i výhodnou volbou pro lidi s omezeným časem, protože je lze připravit předem a skladovat v lednici nebo mrazáku. Kromě toho, že jsou lahodnou pochoutkou, poskytují také maximální výživu. Měly by se však konzumovat s mírou, protože mají přece jen vysokou kalorickou hodnotu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Mini langoše z nekynutého těsta jsou snadné a rychlé

Langoše jsou klasika poutí, festivalů i koupališť, kterou milují děti i dospělí. Snadno si je ale můžete připravit i doma, ať z kynutého nebo nekynutého těsta. Náš dnešní recept je na nekynuté mini langoše.
marianne.cz

Recept na lasagne z těstovin

Seznam potřebných surovin

  • 500 g kolínek (nebo druhu těstovin, které preferujete)
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • česnek (podle chuti)
  • 1 mrkev
  • 1/2 bulvy menšího celeru
  • 250 ml červeného vína
  • 400 ml rajčatové passaty
  • sůl
  • mletý pepř
  • italské bylinky
  • kousek másla
  • 200 g sýru eidam
  • parmezán na posypání
  • máslo na vymazání pekáče (nebo olej)

Bešamel (ale lze použít i kupovaný):

  • 60 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • 20 g cibule (není nutná)
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku

Jak na to:

Nejprve uvaříme v osolené vodě těstoviny. Po uvaření scedíme a zatím necháme bokem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme. Přidáme k nim nadrobno nakrájenou mrkev a celer, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se zelenina nerozvoní. Poté přidáme mleté hovězí maso a kousek másla. Jakmile se maso zatáhne, přidáme italské bylinky, směs podlijeme vínem a rajčatovou passatou. V mezičase připravíme také bešamel. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme a necháme ještě asi 20 minut povařit. Do tukem vymazané zapékací mísy dáme nejprve vrstvu uvařených těstovin, pak vrstvu omáčky a bešamelu a zasypeme nastrouhaným sýrem. Toto vrstvení ještě jednou zopakujeme a na závěr posypeme ještě nastrouhaným parmazánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut, dokud není sýrová krusta pěkně dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit