Slavné boloňské špagety zřejmě nepocházejí přímo z města Boloni. Historici se obecně shodují, že se zrodily v Imole, druhého nejlidnatějším města v provincii Boloňa. Z Imoly pochází slavná omáčka ragú, jejíž historie sahá až do 18. století. Když Napoleon v roce 1796 napadl Itálii, dorazilo zároveň s ním a jeho vojáky také ragú, pokrm z dušeného masa a zeleniny. Ten se stal základem pro omáčku na těstoviny, kterou všichni známe dnes. Je pozoruhodné, jak mnoho bohatých Italů fascinovalo vše francouzské, včetně francouzské kuchyně. Podle všeho prvním důkazem, že se ragú později stalo boloňskou omáčkou, je sos, který vytvořil kuchař kardinála z Imoly, Alberto Alvisi. O sto osmdesát let později Alvisiho recept objevili dva novináři, Aureliano Bassani a Giancarlo Roversi: medailon z mletého masa, cibule a rajčata, vše ochuceno černým pepřem a skořicí.