Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Boloňským špagetám svědčí správný poměr zeleniny i malá sklenka vína

Patří mezi charakteristické pokrmy italské kuchyně a jedny z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších po celém světě. Není divu, jde o jednoduché, rychlé, a přitom tak chutné jídlo! Jaké ingredience by v boloňských špagetách neměly chybět, připomíná dnešní recept.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 10. 07. 2025

Slavné boloňské špagety zřejmě nepocházejí přímo z města Boloni. Historici se obecně shodují, že se zrodily v Imole, druhého nejlidnatějším města v provincii Boloňa. Z Imoly pochází slavná omáčka ragú, jejíž historie sahá až do 18. století. Když Napoleon v roce 1796 napadl Itálii, dorazilo zároveň s ním a jeho vojáky také ragú, pokrm z dušeného masa a zeleniny. Ten se stal základem pro omáčku na těstoviny, kterou všichni známe dnes. Je pozoruhodné, jak mnoho bohatých Italů fascinovalo vše francouzské, včetně francouzské kuchyně. Podle všeho prvním důkazem, že se ragú později stalo boloňskou omáčkou, je sos, který vytvořil kuchař kardinála z Imoly, Alberto Alvisi. O sto osmdesát let později Alvisiho recept objevili dva novináři, Aureliano Bassani a Giancarlo Roversi: medailon z mletého masa, cibule a rajčata, vše ochuceno černým pepřem a skořicí.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Cottage pizza s celozrnnou moukou je rychlejší a zdravější

Pizza je bezesporu jedním z nejoblíbenějších a také nejprodávanějších jídel na světě. Dnešní recept představuje její rychlejší a zdravější variantu. Těsto z cottage sýru a celozrnné mouky je vláčné a díky kypřicímu prášku hotové za pár minut.
marianne.cz

První písemný recept je z konce 19. století

Trvalo téměř dvě století, než se evropští a američtí gurmáni dozvěděli o objevu kardinálova šéfkuchaře. Po druhé světové válce pomohli zpopularizovat boloňské špagety vojáci vracející se ze služby v Itálii do Spojených států a Velké Británie. Do svých domovů si přivezli vlastní verze tohoto italského pokrmu z masa a těstovin. To vedlo ke zrodu boloňských špaget v jejich současné americké podobě, často označovaných jednoduše jako „špagety“, a dalších podobných italsko-amerických pokrmů. V Británii v 60. letech 20. století hostitelé připravovali misku špaget ve snaze vypadat jako znalci „exotické“ kuchyně. První písemný recept na masovou omáčku zvanou boloňská však pochází od Pellegrino Artusiho, italského obchodníka, jehož kuchařka „Věda o kuchyni a umění dobrého jídla“ ((z r. 1891) se stala jednou z nejvlivnějších italských kuchařek všech dob.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Sýrová tortilla à la garlic bread vás nadchne chutí i snadnou přípravou

Výborná svačinka, předkrm i chuťovka na party. To je křupavá sýrová tortilla à la garlic bread, rychlá dobrota inspirovaná česnekovým chlebem, pečená v horkovzdušné fritéze.
marianne.cz

Recept na boloňské špagety

Seznam potřebných ingrediencí

  • 250 g špaget
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g hovězího mletého masa (nebo mix)
  • 150-200 ml rajčatového protlaku
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka pepře
  • vývar (nebo voda)
  • 1 plátek másla
  • 70 g tvrdého sýra (nejlépe parmezán)

Jak na to:

Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibuli a rozpůlený česnek, přidáme nastrouhanou mrkev a drobně nakrájený celer. Vše chvíli restujeme. Pak vyjmeme česnek a k zelenině přidáme maso a opět chvíli restujeme. Maso vařechou oddělujeme od sebe na drobné kousky až do doby, než se zatáhne. Osolíme a opepříme. Přidáme rajčatový protlak a zase chvíli restujeme, aby protlak zesládl. Zalijeme vínem, které necháme prudce odpařit. Pak podlijeme vývarem nebo vodou a při mírné teplotě dusíme do měkka. Podléváme podle potřeby. Podle návodu uvaříme ve větším množství osolené vody špagety. Po uvaření je scedíme. Scezené těstoviny promícháme s čerstvým máslem a položíme na talíř. Střed talíře vyplníme dušeným masem a na povrchu posypeme strouhaným sýrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×