Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Řemesla

Mlynář ze severu Moravy, pro kterého ekologie není jen pouhé slovo

O budoucím povolání Martina Hutaře mladšího bylo prakticky rozhodnuto už když byl malý kluk. Jeho táta je totiž mlynář v trochu bohem zapomenutém regionu bývalých Sudet – Starém Městě pod Sněžníkem.

Eva Všetíčková | 4. 07. 2022

"Když mi bylo asi deset let, řekl mi táta, že u nich byl náborář z pardubické průmyslovky, kde jsou i mlynáři, a jestli bych tam nešel," vypráví Martin, technolog firmy Pro Bio. A protože ho bavilo zemědělství, stroje a mechanika a spíš mu šla logika a odvozovní věcí než biflování, o pár let později na průmyslovku skutečně nastoupil. Díky dobrým učitelům, a domácímu prfesnímu zázemí, u jednoho z nejstarších řemesel, jehož představitelé museli v minulosti ovládat nejen mlynářský um, ale také rozumět zemědělstv í využití přírodních zdrojů energie – vody či větru, zůstal. 

Galerie: Mlýn z konce světa

Jaký otec, takový syn

S otcem mají dodnes společné nejen dlouhé vlasy, které jsou pro ně oba symbolem svobody, ale také filozofii spočívající v šetrném přístup k přírodě a zpracování jejích darů. Obilí se v mlýně ve Starém Městě sice nemele postaru na kamenech, ale moderně, na válcích a různými principy pro různé plodiny – na tlak, na střih či na smyk tak, aby mletí bylo co nejefektivnější a v mouce zůstalo co nejvíc zdraví prospěšných látek. Oproti jiným mlýnům totiž zpracovávají mnohem víc druhů surovin. Od pšenice špaldy, se kterou v devadesátkách začínal Martin Hutař starší až po pohanku, pro jejíž zpracování tu dokonce otevřeli moderní plně bezlepkový mlýn. Mouky tu vznikají z ekologicky pěstovaného obilí, které se nepřekrmuje průmyslovými hnojivy a výživu a další cenné i aromatické llátky získává pouze z půdy. "Naše mouky jsou téměř z devadesáti procent celozrnné a jemnější než ty běžné, průmyslově zpracovávané. Sice se s nimi musí umět pracovat, obsahují totiž méně lepku, naopak v nich ale najdete jednoznačně větší obsah minerálů, vitaminů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek," říká hrdě mladý technolog.

Info ikona
Technolog Pro Bio, Martin HUtař mladší

V souladu s přírodou

Mlýn dnes v regionu, kde je pracovních příležitostí stále pomálu, zaměstnává víc jak stovku lidí, což z něj dělá jednoho z největších zdejších zaměstnavatelů. Zhruba polovina zpracovávané suroviny pochází z jeho vlastní produkce a kromě toho spoupacuje s přibližně padesátkou ekologicky hospodařících zemědělců z celé republiky. Kromě nejstarší odrůdy pšenice – špaldy a pohanky tu dále zpracovávají také třeba pšenici jednozrnku, dvouzrnku, žito, oves či ječmen. Martinově přemýšlivé povaze tak vyhovuje jak možnost ovlivňovat výrobní technologii a neustále ji pružně obměňovat, tak vědomí, že to, co v prakticky rodinné firmě vyrábí, je to nejlepší z přírody a v souladu s ní. Na mantru zdravé výživy v současné době slyší čím dál tím víc lidí, takže pokud zdejší mlýn bude mít dostatek ekologicky pěstovaných surovin, bude do budoucna produkovat kvalitní mouky v ještě pestřejším spektru a samozřejmě i množství. Své letošní kulaté – třicáté narozeniny, firma oslaví 15. ročníkem Bioslavností, festivalem dobrého jídla, který se bude ve Sarém Městě pod Sněžníkem konat 16. července 2022 v areálu Pro Bio.

 

Info ikona
Staré Město pod Sněžníkem, místo kde se vyrábí mouky v biokvalitě

Staré Město pod Sněžníkem, kde firma Pro Bio sídlí, stojí za návštěvu i kvůli nádherné okolní přírodě.

Zdroj: Venkov a styl

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Řemesla
Vesnické hospody sloužily k setkávání. Účel jejich zřizování byl ale původně jiný

Vesnické hospody sloužily k setkávání. Účel jejich zřizování byl ale původně jiný

Řemesla
Zapomenutá řemesla: Šrotéř, hamerník a další. Jejich náplň práce dnes už neznáme

Zapomenutá řemesla: Šrotéř, hamerník a další. Jejich náplň práce dnes už neznáme

Dům
V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

Krása
Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky

Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky