Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Zázrak z ořechové skořápky: Červená jádra se stanou hitem letošních Vánoc

Zapomeňte na obyčejné vlašáky. Ořechy s červeným jádrem si letos podmanily zahrádkáře i milovníky pečení. Vypadají luxusně, chutnají jemně nasládle a nehořknou ani po měsících ve spíži. A co víc? Můžete si je vypěstovat i doma.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 23. 10. 2025

Na první pohled působí úplně nenápadně. Stejná skořápka, stejný tvar, stejný zvuk při louskání. A pak to přijde – uvnitř sytě červené jádro, jako kapka vína ukrytá v ořechové schránce. Vlašské ořechy s červeným jádrem nejsou novinkou poslední sezony, ale teprve teď se stávají hitem. Nejen proto, že se nádherně vyjímají ve vánočním cukroví a na adventním stole, ale i proto, že jsou opravdovou ozdobou zahrady.

Ořech, který má styl i chuť

Tyto výjimečné plody vznikly šlechtěním klasických vlašáků – žádná genetická laboratoř, jen trpělivost a zkušenost zahradníků. Červené zbarvení dává jádru ten správný nádech originality, aniž by se ztratila typická máslová chuť, kterou máme rádi. Některé odrůdy, například Sychrov nebo Red Phantom, jsou dokonce jemně nasládlé a nehořknou ani po dlouhém skladování. Právě proto si červené ořechy našly cestu do domácí kuchyně i mezi cukráře. Na vánočním stole působí jako malý šperk přírody, ať už je nasypete do skleněné misky nebo jimi ozdobíte perníčky.

Mohlo by se vám líbit

Vlašské ořechy nejen do cukroví? Tajný recept na zdraví a dlouhověkost

Na první pohled vypadají jako obyčejné jádro v tvrdé skořápce. Přitom v sobě ukrývají sílu, která dokáže podpořit srdce, mozek i nervy. Vlašské ořechy nejsou jen tradiční ingrediencí do vánočního cukroví, ale skutečným pokladem českých zahrad.
marianne.cz

Jak vypadají a proč vás překvapí

Kdybyste prošli zahradou s desítkami ořešáků, červenoplodý strom byste na první pohled nepoznali. Má stejnou stavbu, vůni i listy jako běžný ořešák. Rozdíl se ukáže až ve chvíli, kdy skořápku rozlousknete. Pod ní se skrývá jádro s tenkou slupkou v odstínech od rubínové po tmavě vínovou. Strom dorůstá zhruba deseti až patnácti metrů, ale existují i kompaktnější odrůdy vhodné pro menší zahrady. Zdravý, silný a krásně vonící strom se tak může stát dominantou dvora nebo zahradního zákoutí.

Pěstování červených ořechů není věda

Základem úspěchu je slunné místo a hluboká, propustná půda. Červené ořechy mají rády prostor, a proto je lepší dát jim kolem sebe dost volného místa. Odmění se bohatou úrodou. Stejně jako běžné ořešáky dobře snášejí sucho a nepotřebují složitou péči. Důležité je jen vědět, že ne všechny odrůdy jsou samosprašné. Některé potřebují v okolí druhého ořešáka, aby dobře plodily. Pokud tedy máte velkou zahradu, vysaďte je ve dvojici. Ideálně červený ořech a klasický vlašák.

Info ikona

Chcete jistotu? Kupte roubovanou sazenici

Červená barva jádra se dědí jen částečně, proto se nové stromy nemnoží ze semínek, ale roubováním. Když si koupíte sazenici od ověřeného pěstitele, máte jistotu, že váš strom skutečně ponese červená jádra. Zajímavé jsou například odrůdy Rubin, vhodná pro větší zahrady, nebo Red Morawian, která brzy plodí a má velmi jemnou chuť. Pro menší prostory je ideální Sychrov. Nižší strom, který je samosprašný a výborně snáší české zimy.

Zdroj: gardenia.net, specialtyproduce.com, bertagnanutco.com

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×