Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Dnes je světový den tvarohu: Superpotravina, která pomáhá hubnout i vylepší pleť

Na 19. ledna připadá Světový den tvarohu. Tuto mimořádně všestrannou potravinu využijete nejen v kuchyni, ale i při léčbě různých zdravotních potíží. Tvaroh dokáže podpořit hubnutí, pomoci při popáleninách nebo třeba při bolesti kloubů.

Jana Soukupová | 19. 01. 2025

Tvaroh je tradiční mléčný výrobek s velmi dlouhou historií. Má smetanovou chuť, bílou barvu a jemně krémovitou nebo naopak hrudkovitou konzistenci. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí čistých mléčných kultur a případně malého množství syřidlových enzymů, jedná se tedy o zcela přírodní potravinu. Původně se tvaroh vyráběl odkapáváním ve tvarožnících. Vznikal produkt s hrubší a hutnou konzistencí. S příchodem modernější technologie založené na odstřeďování se jeho struktura zjemnila. Nejjemnější je tvaroh ultrafiltrovaný s hladkou konzistencí. „Díky ultrafiltračním membránám jsme schopni zachytit i cenné syrovátkové bílkoviny v tvarohu a zvýšit obsah lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin, které u jiných technologií většinou končí v syrovátce,“ říká Radim Kaleta, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Hlinsko.

Info ikona

Mýtus, který neplatí: Tvaroh k večeři ne!

Večeře by měla být bohatá na bílkoviny a chudá na cukry. Proto se naopak tvaroh k večeři perfektně hodí, obzvlášť pokud toužíte shodit nějaká to kilo.  „Tvaroh má vysoký podíl kvalitních bílkovin. Výborně zasytí a zažene hlad na několik hodin. Navíc je lehce stravitelný, takže vás na spaní nebude tlačit žaludek. Pro redukci váhy je to skvělá potravina,“ potvrzuje nutriční terapeutka Karolína Otavová. Množství bílkovin obsažených v tvarohu závisí na tom, zda se jedná o odtučněný (měkký), nízkotučný (jemný), polotučný, tučný nebo tvrdý na strouhání. Dietáři se nemusí bát ani tučného tvarohu! Název pro ně může být lehce děsivý, ovšem ve 100 g je méně tuku (například Tatra tvaroh má 8,4 %), než třeba ve 30% eidamu (cca 17 g). Orientační hodnoty na 100 g:

  • Tvrdý tvaroh: 153 kcal a 29 g bílkovin
  • Odtučněný měkký tvaroh: 70 kcal a 11 g bílkovin
  • Nízkotučný jemný tvaroh: 104 kcal a 17 g bílkovin
  • Polotučný tvaroh: 90 kcal a 10 g bílkovin
  • Tučný tvaroh: 130 kcal a 9 g bílkovin

Tekutina v tvarohu není známka kažení

Rozbalili jste si doma tvaroh, ze kterého vytéká tekutina? Nemusíte se obávat, jedná se o přirozeně uvolněnou syrovátku, která je plná cenných živin. Obsahuje například bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, mezi které patří kyselina listová nebo pantothenová. Syrovátka je bohatá na vitamíny skupiny B, C, E a minerály jako vápník, draslík, sodík a zinek. Příště ji tedy rozhodně nevylévejte! Jednoduše ji zamíchejte zpět a dopřejte svému tělu pořádnou dávku výživných látek.

Mohlo by se vám líbit

Pohádková chalupa v Jizerských horách: Jak horské stavení ožilo díky lásce k řemeslu

Nad Jabloncem, v jednom kopci Jizerských hor, sedí chalupa, která hned vypráví. A má co! Prošly jí rukama řady osudů a ona zase rukama řady těch, kdo jí dávali tvář. Odhalte její tajemství v exkluzivní reportáži časopisu Marianne Venkov & styl.
marianne.cz

V alobalu nebo ve vaničce? Obal nemá vliv na kvalitu

Nezáleží na tom, v jakém obalu tvaroh je. Záleží vždy na obsahu tuku v sušině a také na tom, jakou technologii výrobce používá. Složením i technologickými postupy se výrobek od výrobku liší, takže tvrzení, že tvaroh ve vaničce je automaticky lepší než tvaroh v alobalu (nebo obráceně), je mýtus. Obecně platí, že tvaroh ve vaničce má jemnější a krémovější konzistenci, protože obsahuje více vody. Hodí se spíše do studené kuchyně, například na pomazánky, dezerty nebo smoothie. Tvaroh v obalu je pevnější a sušší, s vyšším obsahem sušiny. Tento tvaroh se používá hlavně na pečení, protože lépe drží tvar a neředí těsto.

Tvarohový bonus: lidový lék na bolest v krku i pleťová maska

Tvaroh je superpotravina s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů, vhodná i pro většinu diet. Má ovšem i další způsoby použití a zdravotní benefity! Tvaroh působí chladivě, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. Už naše prababičky ho v podobě tvarohového obkladu na krk využívaly proti bolestem v krku a angíně. Recept je jednoduchý: půl kila tvarohu nanést zhruba v půl centimetru silné vrstvě na tenký bavlněný šátek, obklad ohřát, ovinout kolem krku a nosti, dokud tvaroh nevyschne. Horečku lze snížit tvarohovým zábalem na látce přiložené na plosky nohou. Tvaroh pomůže i se zklidněním kůže po bodnutí hmyzu nebo spálení od sluníčka. Z tvarohu si můžete mimo jiné i připravit pleťovou masku, která bude hydratovat a regenerovat vaši pokožku.

Pokračovat
Zdroj článku

Související články

Chaty a chalupy
Tři roky hledali vysněnou chalupu: Chaloupka, kterou koupili, má nečekanou spojitost s jejich prvním rande

Tři roky hledali vysněnou chalupu: Chaloupka, kterou koupili, má nečekanou spojitost s jejich prvním rande

Chaty a chalupy
Dojemný příběh lásky: Postavila chalupu jako vzpomínku na zesnulého manžela

Dojemný příběh lásky: Postavila chalupu jako vzpomínku na zesnulého manžela

Zahrada
S paprikami začínáme už v únoru: Předpěstujte si tuhle zeleninu nabitou vitamíny a minerály

S paprikami začínáme už v únoru: Předpěstujte si tuhle zeleninu nabitou vitamíny a minerály

Chaty a chalupy
Zbourat? Ani náhodou! Ikonická áčková chata dostala druhou šanci a vypadá úchvatně

Zbourat? Ani náhodou! Ikonická áčková chata dostala druhou šanci a vypadá úchvatně

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit