Přejít k hlavnímu obsahu
Zábava

Kvíz: Jedlé, nebo nebezpečné? Otestujte, jak se vyznáte v houbách

Houby jsou radost i past zároveň. Zatímco jedny skončí v omáčce nebo smaženici, jiné vás mohou poslat rovnou na jednotku intenzivní péče. Víte, jak je bezpečně rozeznat? Připravili jsme pro vás houbařský kvíz, ve kterém si ověříte, jestli jste mistři lesa, nebo byste raději neměli vyrážet bez atlasu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Žaneta Alexová | 7. 10. 2025

Houbaření je u Čechů takřka národním sportem, ale i v lese platí pravidlo „dvakrát měř, jednou řež“. Jediný omyl při sběru může totiž znamenat vážné zdravotní problémy, v krajním případě dokonce i smrt. Příkladem je nechvalně známá muchomůrka zelená, která je nebezpečná právě kvůli svému nenápadnému vzhledu. Kdo ji ale správně vytrhne i s celou nohou, může si všimnout typického kalichu smrti – varovného znamení, že jde o vražedný kousek.

Mohlo by se vám líbit

Chráněné houby mohou vyjít pořádně draho aneb na co si dát pozor při houbaření

Les voní mechem a jehličím, v kapse šustí nožík a před očima se objevuje první hřib. Houbaření je pro nás skoro národní sport. Jenže pozor. Ne všechny houby, které v lese rostou, smíme beztrestně hodit do košíku. Některé druhy jsou zákonem chráněné a jejich sběr může stát víc než jen špatný pocit. Pokuta se může vyšplhat až do statisíců.
marianne.cz

Jak správně sbírat houby?

Správná technika sběru hraje zásadní roli nejen kvůli vlastní bezpečnosti, ale i kvůli ochraně lesa. Houba by se měla vytáhnout celá a otvor po ní zasypat, aby se podhoubí nevysušovalo. Naopak hrabání kolem či řezání těsně nad zemí není ideální – podhoubí se tím může poškodit a v daném místě už pak dlouho nic nevyroste. Když si nejsme jistí druhem, hodí se vzít si ji domů k určení a zapamatovat si, kde přesně rostla a v jakém prostředí. Tyto detaily často napoví víc než samotný tvar či barva klobouku.

Každá houba má svou sezónu i oblíbené prostředí. Některé se drží jehličnanů, jiné listnáčů, další najdeme na loukách. I jejich názvy o tom často leccos prozradí – třeba kozák březový nebo klouzek modřínový. Právě znalost biotopu může být klíčem k rozluštění, zda máme v ruce pravý hřib, vzácnou holubinku nebo jen zdatného dvojníka.

Mohlo by se vám líbit

Houby, které neprávem míjíme: Ryzec je poklad do kuchyně a slizák mazlavý klame vzhledem

Jsme národ vášnivých houbařů, ale ne všichni plníme košíky i jinými druhy než osvědčenými druhy hřibovitých hub. Některé výtečné jedlé houby míjíme bez povšimnutí nebo máme obavy ze záměny. U ryzců, čirůvek fialových a slizáka je ale fatální omyl téměř nemožný.
marianne.cz

Rozeznáte jedlé houby od jedovatých?

Teď je ale řada na vás. Myslíte si, že poznáte jedlé houby od těch jedovatých? Vyzkoušejte si náš kvíz a zjistěte, jestli byste v lese byli spíš obávaným znalcem, nebo by vás měla hlídat maminka s atlasem.

Pokračovat

Zdroj: autorský text

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×