Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Nezdravé nejsou potraviny, ale jejich množství. Výživový specialista vyvrací mýty o „fitness“ stravování

Když se snažíme redukovat váhu, víme, že alfou a omegou jsou dvě věci – strava a pohyb. Jakmile se zaměříme na potraviny, často automaticky saháme po výrobcích označených jako zdravější varianta těch klasických. Mnohdy však narážíme na mylné domněnky nebo dokonce jen na šikovný marketing. Jak je to tedy s takovými potravinami doopravdy? To nám prozradil výživový specialista Ing. Pavel Szotkowski.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Aneta Akgül | 13. 05. 2025

Potraviny, které se tváří jako „zdravé“

Jakmile se snažíme o změnu našich stravovacích návyků k lepšímu, často to znamená, že v obchodech saháme po potravinách, které vypadají jako zdravé. Ve chvíli, kdy člověk trochu nahlédne pod pokličku, ale zjistí, že realita je mnohdy trochu jiná. Takovým příkladem jsou třeba různé müsli a cerálie, kdy mnoho komerčních variant obsahuje velké množství cukru, glukózového sirupu a málo vlákniny. „Vždy doporučuji sledovat hlavně obsah cukrů ze sacharidů a bílkoviny. Cerálie, müsli, granola a různé tyčinky jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny, a proto doporučuji spíše jejich přirozenou formu, jako jsou vločky, rýžová kaše, proteinový prášek nebo tvarohy,“ radí výživový poradce Pavel Szotkowski.

Mohlo by se vám líbit

Co jsou greens a proč je pít? Pojďme se společně podívat na trend zeleného pití, které prospívá zdraví

Efektivní doplnění živin, podpora trávení a dávka extra energie pro tělo? To vše nabízí takzvané greens – superpotravinové směsi plné vitamínů, minerálů a rostlinných benefitů. Pojďme se podívat, co v nich opravdu najdete, pro koho jsou vhodné a kdo by se jim měl raději vyhnout.
marianne.cz

Určitou pastí mohou být i smoothie a džusy. Ty z obchodů totiž běžně obsahují vysoké množství přírodního cukru bez vlákniny, častokrát dokonce přidané cukry a koncentráty. Pozor bychom si také měli dát na „to go“ saláty z obchodů, kde bývají zálivky velmi kalorické, plné cukru a soli. „Některé potraviny s názvy jako ‚low sugar, light nebo vysoký obsah proteinu‘ mají jasně daná kritéria. Názvy jako ‚fit, fitness a wellness‘ už jasně definované nejsou a nemusí odpovídat danému složení. Takže potraviny, které nesou takto obecné název, mohou být chytře využity jako marketingový nástroj výrobců, protože nemají pevně dané složení v zákoně, a tedy mohou klamat názvem,“ dodává Szotkowski.

Je pečivo strašák zdravého životního stylu?

Mnozí lidé se v rámci redukce váhy vyhýbají jakémukoliv pečivu – a častokrát jej nahrazují alternativami, jako jsou například rýžové chlebíčky. „Rýžové chlebíčky jsou zdravé – stejně tak jako třeba běžný pšeničný chleba. Určujícím faktorem, zda je něco ‚zdravé‘ nebo ‚nezdravé‘, je množství. Množství dělá jed – což zní jako výmluvná klasika, ale ono to je opravdu pravda,“ vysvětluje výživový poradce. „Když srovnáte nutriční hodnoty ‚rýžáku‘ a krajíce chleba, zjistíte, že vlastně onen chlebíček není taková výhra. Obsahuje více kalorií, zvedá cukr v krvi (když ho člověk jí samotný), obsahuje méně vlákniny a moc nezasytí. Je ale dobře stravitelný a neobsahuje téměř žádnou sůl – na rozdíl od běžného pečiva,“ dodává. Szotkowski zároveň vysvětluje, že v celkovém kontextu rýžové chlebíčky nezavrhuje, ale raději své klienty učí pracovat s celozrnnými variantami pečiva. „Takže za mě – proč ‚rýžák‘, když si můžu užít třeba kváskový chleba,“ doplňuje.

Mohlo by se vám líbit

Proč jíst pomalu a vědomě? Pár klidných minut jedení přispívá nejen zdraví, ale i hubnutí

Žijeme v hektické době, která má dopady na mnohé oblasti našeho života, a to včetně jedení. To mnozí z nás berou jako nutné palivo, bez kterého bychom nemohli fungovat. Častokrát do sebe tedy jídlo naházíme co možná nejrychleji, mnohdy také za přítomnosti dalších aktivit – a právě to může mít na celkové zdraví velmi neblahé dopady. Proč bychom tedy měli jíst vědomě a pomalu?
marianne.cz

Potraviny plné proteinu, nebo marketingový tah?

Segmentem zdravé stravy momentálně rezonují potraviny s označením „protein". Na co bychom se v tomto případě měli zaměřit? Zde je podle výživového poradce třeba rozlišit, jestli je potravina zdrojem bílkovin – poté musí obsahovat minimálně 12 % energetické hodnoty právě z bílkovin. Dále existují výrobky s vysokým obsahem bílkovin – ty musí obsahovat nejméně 20 % z energetické hodnoty produktu. „Sám si většinou u takového výrobku srovnám rovnou v obchodě obsah bílkovin na 100 g výrobku s jeho obyčejnou verzí. Mnohdy člověk zjistí, že proteinový výrobek má pouze o 1 g více bílkovin na 100 g než jeho běžný ‚bráška‘ – ale zaplatí za něj podstatně víc,“ vysvětluje. Dále také podotýká, že je důležité si uvědomit, co je naším cílem. „Pokud vám jde o obsah bílkovin a nehledíte na celkové množství kalorií, vyberte výrobek s vyšším množstvím bílkovin. Pokud si ale trochu hlídáte celkový příjem, hubnete nebo jen hledáte rychlou ‚záplatu‘ za menší oběd, rozhodně si kontrolujte i příjem cukrů. Někteří dodavatelé totiž kompenzují chuť změněnou přidaným proteinem vyššími cukry nebo sirupy,“ uzavírá Szotkowski.

Na otázky Marianne odpovídal výživový poradce Pavel Szotkowski

Fitness a výživě se věnuji více než 10 let. Za tu dobu mi prošly rukama stovky klientů – od úplných začátečníků až po elitní sportovce. Výživové a trenérské kurzy byly jen prvním krokem na cestě k hlubšímu vzdělávání, které se stalo mojí vášní. V září 2024 jsem se stal výživovým poradcem a fitness trenérem v Glamedic. Specializuji se nejen na klienty s nadváhou a sarkopenickou obezitou, ale i na pokročilé sportovce či osoby s dietními omezeními. Práce s lidmi mě naplňuje – právě v osobním přístupu a dlouhodobé spolupráci vidím klíč k udržitelným výsledkům.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE AVENE + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE AVENE + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit