Zeleninové chipsy
Říkali jste si, že namísto večerního „chroupání“ slaných brambůrek si dopřejte zdravé zeleninové chipsy? Bohužel vás musíme zklamat, mnoho zeleninových chipsů obsahuje minimální procento sladkých brambor, červené řepy nebo pastináku. Většina toho, co jíte, je bramborový škrob a kukuřičná mouka. Zeleninové chipsy také mohou být silně osoleny a osmaženy, aby napodobily chuť skutečných bramborových lupínků. Pokud přesto po zeleninových chipsech prahnete, ujistěte se, že na prvním místě ve složení je uvedeno vysoké procento zeleniny. V opačném případě se vyplatí, když zeleninové chipsy vrátíte zpátky do regálu.
Ochucené mléčné výrobky
V posledních letech se o ochucených mléčných výrobcích mluví čím dál tím častěji. Opakování je ale matka moudrosti: například ochucený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramů přidaného cukru na 100 ml, přičemž velikost celého balení je 450 ml. Svačinka s tímto obsahem cukru se tak za zdravou rozhodně považovat nedá.
Zdravější alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka, avšak podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, jsou ještě vhodnější volbou rostlinná mléka jako třeba ovesné mléko, které však musí být složené pouze ze základních potravin, tedy pitné vody, ovsa, slunečnicového oleje a himalájské soli. A nesmí obsahovat žádná aditiva. „Ovesné mléko obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml. Navíc je přirozeně bez laktózy, takže se hodí pro lidi trpící intolerancí na laktózu i pro vegany. Jeho chuť je neutrální a je ideální volbou na snídani společně s domácí granolou. Zároveň je skvělou alternativou klasického mléka do kávy,“ tvrdí Martin Kudera.
Další potraviny najdete v naší galerii.