RECEPTY: Ovesné kaše v letním hávu
Když se řekne ovesná kaše, většina z nás si představí ideální snídani během propršeného podzimního víkendu. Je ale obrovská škoda spojovat ovesnou kaši pouze s podzimem a zimou. Pojďme vzít sezónní suroviny a vykouzleme z ovesné kaše nadčasovou snídani, která vám dodá energii i v parném létě.
Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jednoduše řečeno obsahují všechno, co chceme od kvalitní snídaně. Navíc s troškou kreativity lze tento ryze zimní pokrm přetvořit ve skvělou letní snídani, o kterou se popere celá rodina. Nevěříte?
Tropická ovesná kaše s kokosem
Co budete potřebovat:
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 šálek vody
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 pomeranč
- 1/2 manga
- 1 banán
- kokosové lupínky
![Ovesná kaše](/sites/default/files/public/inline-images/gettyimages-1157332541.jpg)
Zdroj: GETTY
Nalijte kokosové mléko a vodu do menšího kastrůlku, do kterého přisypte ovesné vločky. Směs přiveďte k varu, a následně stáhněte teplotu. Zatímco ovesná kaše bude pomalu probublávat, nakrájejte pomeranč a mango na malé kousky. Ovoce vložte do misky a zalijte ho ovesnou kaší. Vše dozdobte kokosovými lupínky a případně oslaďte medem nebo čekankovým sirupem. Fajnšmekři mohou ozdobit čokoládou a ořechy.
Borůvková ovesná kaše
Co budete potřebovat:
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku mléka
- 1/2 šálku borůvek
- skořici
- sůl
- 2 lžičky medu
- pomerančovou kůru
![Ovesná kaše](/sites/default/files/public/inline-images/gettyimages-1064716638.jpg)
Zdroj: GETTY
V menším kastrůlku přiveďte vodu k varu a přidejte špetku soli, skořici, med a ovesné vločky. Snižte teplotu a zhruba pět minut počkejte, než změknou ovesné vločky. Následně přilijte mléko, přisypte borůvky a pomerančovou kůru. Ovesnou kaši opět přiveďte k varu a vařte zhruba pět až deset minut. Jakmile ovesná kaše bude krásně krémová a hustá, stáhněte ji z plotny, přikryjte čistou utěrkou a nechcete ji pět minut odpočinout. Poté podávejte s čerstvými borůvkami.
Ovesná kaše s meruňkami
Co budete potřebovat:
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 4 meruňky
![Ovesná kaše](/sites/default/files/public/inline-images/gettyimages-1249246142.jpg)
Zdroj: GETTY
Příprava meruňkové ovesné kaše je sice o trošku náročnější, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Do kastrůlku nalijte vodu, přisypte ovesné vločky a směs přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a dopřejte ovesným vločkám čas, aby krásně změkly. Mezitím si na pánvičku nalijte kokosový olej, na kterém opečte meruňky. V případě, že nemáte kokosový olej, můžete použít máslo. Poté už stačí ovesnou kaši přelít do misky, položit na ni opečené meruňky a pokapat medem nebo čekankovým sirupem. Případně můžete ozdobit oříšky.
Kaše nemusí být jenom ovesné! Další neokoukané recepty najdete zde.
![Titulka](/sites/default/files/public/inline-images/titulka-srpen_5.png)
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.