Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

RECEPTY: Ovesné kaše v letním hávu

Když se řekne ovesná kaše, většina z nás si představí ideální snídani během propršeného podzimního víkendu. Je ale obrovská škoda spojovat ovesnou kaši pouze s podzimem a zimou. Pojďme vzít sezónní suroviny a vykouzleme z ovesné kaše nadčasovou snídani, která vám dodá energii i v parném létě.

Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jednoduše řečeno obsahují všechno, co chceme od kvalitní snídaně. Navíc s troškou kreativity lze tento ryze zimní pokrm přetvořit ve skvělou letní snídani, o kterou se popere celá rodina. Nevěříte?

Tropická ovesná kaše s kokosem

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 pomeranč
  • 1/2 manga
  • 1 banán
  • kokosové lupínky
Ovesná kaše
Ovesná kaše s kokosem připomíná chuť piňa colady.
Zdroj: GETTY

Nalijte kokosové mléko a vodu do menšího kastrůlku, do kterého přisypte ovesné vločky. Směs přiveďte k varu, a následně stáhněte teplotu. Zatímco ovesná kaše bude pomalu probublávat, nakrájejte pomeranč a mango na malé kousky. Ovoce vložte do misky a zalijte ho ovesnou kaší. Vše dozdobte kokosovými lupínky a případně oslaďte medem nebo čekankovým sirupem. Fajnšmekři mohou ozdobit čokoládou a ořechy. 

Borůvková ovesná kaše

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/2 šálku borůvek
  • skořici
  • sůl
  • 2 lžičky medu
  • pomerančovou kůru
Ovesná kaše
Využijte borůvkové sezony. 
Zdroj: GETTY

V menším kastrůlku přiveďte vodu k varu a přidejte špetku soli, skořici, med a ovesné vločky. Snižte teplotu a zhruba pět minut počkejte, než změknou ovesné vločky. Následně přilijte mléko, přisypte borůvky a pomerančovou kůru. Ovesnou kaši opět přiveďte k varu a vařte zhruba pět až deset minut. Jakmile ovesná kaše bude krásně krémová a hustá, stáhněte ji z plotny, přikryjte čistou utěrkou a nechcete ji pět minut odpočinout. Poté podávejte s čerstvými borůvkami

Ovesná kaše s meruňkami

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 4 meruňky
Ovesná kaše
Opečené meruňky dodají ovesné kaši tu správnou šťávu. 
​​​​​​​Zdroj: GETTY

Příprava meruňkové ovesné kaše je sice o trošku náročnější, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Do kastrůlku nalijte vodu, přisypte ovesné vločky a směs přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a dopřejte ovesným vločkám čas, aby krásně změkly. Mezitím si na pánvičku nalijte kokosový olej, na kterém opečte meruňky. V případě, že nemáte kokosový olej, můžete použít máslo. Poté už stačí ovesnou kaši přelít do misky, položit na ni opečené meruňky a pokapat medem nebo čekankovým sirupem. Případně můžete ozdobit oříšky. 

Kaše nemusí být jenom ovesné! Další neokoukané recepty najdete zde. 

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

Zábava
Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Dům
Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit