Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

GASTROVÝLET: Mlsný Berlín

Berlín se v posledních několika letech proměnil v Mekku evropské gastronomie. Je moderní, svěží, inspirativní. Proto do Berlína zamířili lovci chutí - šéfkuchaři restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro a navštívili několik špičkových restaurací vyhlášených svou kreativní kuchyní. Jaké inspirace našli pro své podniky?

Karolína Peřinová | 14. 05. 2019

Trendy jsou jasné. Není umění vařit z luxusních surovin, jako jsou mušle sv. Jakuba či halibut, ale dokonale zpracovat běžně dostupné suroviny tak, aby hosté byli překvapeni jejich chutí. To ukázala například restaurace Schwein, která bodovala pečenou bramborou plněnou bramborovým pyré ochuceným masem pečeného úhoře a podávaná s omáčkou připravenou z redukovaného úhořího vývaru.

pečená brambora
Pečená brambora v restauraci Schwein

„Potěšila mě obrovská šíře kreativních nápadů. Uchvátil mě třeba glazovaný celer zeleninovým fondem v michelinské restauraci Richard. Celer byl pečený a pak opatrně oloupaný. Porce byly opečené na másle a následně glazované,“ popisuje jeden z cenných úlovků executive chef Radek David.

„Dalším velkým překvapením byla treska obalená krustě ze zelí a podávaná s omáčkou z kyselého zelí zjemněnou smetanou, kterou jsme ochutnali v trendy restauraci Schwein,“ představuje Radek David dalšího z favoritů a dodává, že přesně tato kuchařská filozofie se hodí pro restauraci La Verandu. Její filozofií je nabídnout svým hostům maximální požitky – a to nejen gurmánské.

berlin
Veganská restaurace Lucky Leek

Michala Šorfa, šéfkuchaře průhonické Babiččiny zahrady, překvapila restaurace Lucky Leek, veganský podnik oceněný michelinským bibem. „Jejich fenyklová polévka s šafránovou pěnou a taštičkou s pomerančovým gelem byla fantastickou ukázkou moderní gastronomie,“ vzpomíná šéfkuchař, který se Berlínem hodlá inspirovat při vytváření menu pro Babiččinu zahradu. Vedle českých evergreenů totiž vaří také to nejlepší z „babiččiných kulinárních výprav“ po Evropě. A zvláště v létě – kdy je otevřená zdejší rozkošná zahrada - získává tento průhonický podnik příjemný kosmopolitní nádech.

Související články

Životní styl
8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky