Recept: Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou
Když do krému zahuštěného bramborou budete přidávat špenát a petrželku postupně, bude mít sytější barvu a výraznější chuť.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 0:25
Ingredience:
- 400 g čerstvého špenátu (omyté listy) nebo mraženého
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 velká moučná brambora (varný typ C)
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 100 g hladkolisté petrželky
- 150 ml smetany na šlehání
- sůl a mletý pepř
- 1 lžička nebo snítka oregana
- 4 plátky bagety rozpečené se 4 lžícemi nastrouhaného tvrdého sýra (ementál, gouda apod.) k podávání
- 4 opečené plátky pancetty k podávání
- hrst polníčku na ozdobu
ČTĚTE TAKÉ: Polévka je grunt
Postup:
1 V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru a ještě minutu míchejte. Přilijte vývar a vařte 10 minut. Vmíchejte polovinu špenátu a vařte asi 10 minut, dokud špenát nezavadne. Vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a oreganem. Prohřejte a stáhněte z ohně.
2 Polévku rozmixujte se zbylými listy špenátu a petrželkou na jemný krém a případně dochuťte. Podávejte s rozpečenými plátky bagety se sýrem, opečenou pancettou a ozdobte polníčkem.
NĚCO NAVÍC
Po rozmixování můžete polévku zamrazit a uchovat až měsíc v mrazničce. Před ohříváním ji nechte povolit přes noc v lednici.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.